Skip to main content

Ձկան օմեգա-3 - Առողջ սննդակարգ

Ձկան մեջ պարունակվող օմեգա-3 ճարպաթթուները օգտակար են սրտի համար: Պարզեք, թե ինչու են սրտի համար առողջարար ձուկ ուտելու օգուտները գերազանցում հնարավոր ռիսկերը:

Եթե ​​անհանգստանում եք ձեր սրտի առողջության համար, շաբաթական առնվազն երկու չափաբաժին ձուկ ուտելը կարող է նվազեցնել սրտային հիվանդության ռիսկը:

Ամերիկյան սրտի ասոցիացիան (AHA) խորհուրդ է տալիս շաբաթական առնվազն երկու անգամ ուտել չհագեցած ճարպերով հարուստ ձուկ: Բոլոր տեսակի ձկները սպիտակուցների, վիտամինների և միներալների լավ աղբյուր են: Սակայն յուղոտ ձուկը պարունակում է օմեգա-3 ճարպաթթուներ: Ձկան մեջ պարունակվող օմեգա-3-ները և այլ սննդանյութերը կարող են բարելավել սրտի առողջությունը: Այս նյութերը նաև կարող են նվազեցնել սրտային հիվանդությունից մահանալու ռիսկը:

Որոշ մարդիկ կարող են անհանգստանալ ձկների մեջ սնդիկի կամ այլ աղտոտիչների առկայության մտքից: Սակայն, որպես առողջ սննդակարգի մաս ձուկ ուտելու օգուտները սովորաբար գերազանցում են աղտոտիչների ազդեցության հնարավոր ռիսկերը: Իմացեք, թե ինչպես հավասարակշռել այս մտահոգությունները՝ ձեր սննդակարգում ավելացնելով առողջ քանակությամբ ձկնեղեն:

Ի՞նչ են օմեգա-3 ճարպաթթուները և ինչո՞ւ են լավ իմ սրտի համար

Օմեգա-3-ները չհագեցած ճարպաթթուների տեսակ են: Դրանք կարող են մեղմացնել օրգանիզմում ընթացող բորբոքային գործընթացները՝ արյունատար անոթներին վնաս հասցնող գործոններից մեկը: Արյունատար անոթների ախտահարումը կարող է հանգեցնել սրտային հիվանդության և ինսուլտի:

Օմեգա-3 ճարպաթթուները կարող են՝

  • պահել սիրտն առողջ՝ թեթևակի նվազեցնելով արյան ճնշումը
  • նվազեցնել արյան մեջ տրիգլիցերիդներ կոչվող ճարպերի մակարդակները
  • նվազեցնել անկանոն սրտազարկի (առիթմիայի) ռիսկը:

Փորձեք շաբաթական ուտել առնվազն երկու չափաբաժին ձկնեղեն, հատկապես այնպիսի ձուկ, որը հարուստ է օմեգա-3 ճարպաթթուներով: Այդպես վարվելն, ըստ երևույթին, նվազեցնում է սրտային հիվանդության, հատկապես՝ սրտային հանկարծամահության ռիսկը:

Կարևո՞ր է արդյոք, թե ինչ տեսակի ձուկ եմ ուտում

Ծովամթերքի բազմաթիվ տեսակներ պարունակում են փոքր քանակությամբ օմեգա-3 ճարպաթթուներ: Յուղոտ ձուկն ամենաշատն է պարունակում է օմեգա-3 ճարպաթթուներ և, ըստ երևույթին, սրտի համար ունի առավելագույն օգուտը:

Օմեգա-3-ով հարուստ ձկան լավ տարբերակներից են՝

  • սաղմոն (лоось)
  • սարդինա
  • ատլանտյան սկումբրիա
  • ձողաձուկ կամ բրաձուկ (треска)
  • ծովատառեխ (сельдь)
  • լճային իշխան (форель)
  • պահածոյացված, բաց թունա։

Ի՞նչ քանակի ձուկ պետք է ուտել

ԱՄՆ Սննդի և դեղերի գործակալությունը (FDA) մարդկանց մեծ մասի համա խորհուրդ է տալիս ձուկը ներառել առողջ սննդակարգի մեջ: Սակայն, որոշ խմբեր պետք է սահմանափակեն ձկնեղենի օգտագործումը։

Չափահաս մարդկանց մեծամասնությունը պետք է շաբաթական երկու չափաբաժին օմեգա-3-ով հարուստ ձուկ ուտի: Մեկ չափաբաժինը 4 ունցիա է (113 գրամ) կամ խաղաքարտերի տրցակի չափը:

Եթե ​​հղի եք, նախատեսում եք հղիանալ կամ կրծքով կերակրում եք, մի՛ կերեք այնպիսի ձուկ, որը սովորաբար հարուստ է սնդիկի պարունակությամբ: Սա ներառում է շնաձուկ, թրաձուկ, թագավորական սկումբրիա (королевская макрель) և սալիկաձուկ (кафельная рыба): Սահմանափակեք այլ ձկների քանակը՝

  • շաբաթական ոչ ավելի, քան 12 ունցիա (340 գրամ) ձուկ և ծովամթերք
  • շաբաթական ոչ ավելի, քան 4 ունցիա (113 գրամ) ալբակոր թունա:

Դուք դեռ կարող եք սրտին օգուտ տալ մի շարք ծովամթերքներից և ձկներից, որոնք սովորաբար ունեն սնդիկի ցածր պարունակություն, ինչպիսիք են սաղմոնը և ծովախեցգետինը (креветка):

Փոքր երեխաները նույնպես չպետք է ուտեն ձուկ, որը պարունակում է սնդիկի հնարավոր բարձր մակարդակ: Երեխաները պետք է շաբաթական մեկ կամ երկու անգամ ուտեն սնդիկի ցածր պարունակությամբ ձուկ: 2 տարեկանից փոքր երեխաների համար ձկան մատուցման չափը 1 ունցիա է (28 գրամ), որն աճում է տարիքի հետ:

Ձուկ ուտելուց առավելագույն առողջական օգուտներ ստանալու համար ուշադրություն դարձրեք, թե ինչպես է այն եփում: Օրինակ՝ ձուկը եփելն ավելի առողջարար տարբերակ է, քան խորովելը:

Կարո՞ղ եմ սրտի նույն օգուտները ստանալ՝ օգտագործելով օմեգա-3 հավելումներ կամ ուտելով այլ մթերքներ, որոնք պարունակում են օմեգա-3 ճարպաթթուներ

Օմեգա-3 ճարպաթթուներով և այլ սննդանյութերով հարուստ ձուկ ուտելը հավանաբար ավելի լավ է սրտի համար, քան պարզապես հավելումներ օգտագործելը: Եթե ​​չեք ցանկանում կամ չեք սիրում ձուկ, կարող եք փորձել այլ մթերքներ, որոնք պարունակում են որոշ քանակությամբ օմեգա-3 ճարպաթթուներ, օրինակ՝

  • կտավատի սերմ և կտավատի ձեթ
  • ընկույզներ
  • կանոլայի ձ
  • սոյայի հատիկներ և սոյայի ձեթ
  • շիայի սերմեր
  • կանաչ տերևավոր բանջարեղեն.
  • օմեգա-3 ճարպաթթուներով ավելացված հացահատիկային, մակարոնային, կաթնամթերքային և այլ պարենային ապրանքներ:

Սակայն այս մթերքների օգտագործման դեպքում սրտի համար օգուտները կարծես այնքան արտահայտված չեն, որքան ձուկ ուտելունը:

Հոդվածը հրապարակվել է՝ 26-04-2024
Վերջին վերանայում՝ 30-04-2024