Մեր կայքում կամ այլ տեղեր դուք կարող եք հանդիպել նյութեր, որոնցում քննարկվում են հացազգիների և դրանցից ստացված ալյուրի տարբեր տեսակները:
Օրինակ, Մեդեքսի առողջ ապրելակերպի բաժնում կան առողջ սննդակարգի վերաբերյալ մի շարք հոդվածներ, որոնցում խոսք է գնում հացահատիկների և դրանց աղալուց ստացված ալյուրի տարբեր տեսակների օգտակարության, այդ թվում՝ բջջանքի (բջջանյութի) պարունակության և ձեր սննդակարգում դրանց ներառման կարևորության մասին:
Բազմաթիվ մարդիկ լավ չեն տարբերում հացահատիկների տեսակները: Սույն նյութի նպատակն է պատասխանել վերոնշյալ նյութերն ընթերցելիս ձեզ մոտ ծագող որոշ հարցերին:
Հատիկային կուլտուրաներ
Հատիկային կուլտուրաների խումբը բաժանվում է երկու ենթախմբի՝ հացահատիկներ (хлебные) և հատիկաընդեղեններ (зернобобовые):
Գրեթե բոլոր հացահատիկային կուլտուրաները (ցորեն, գարի, աշորա, եգիպտացորեն, վարսակ, կորեկ, բրինձ, սորգո) պատկանում են դաշտավլուկազգիների (злаки), իսկ հնդկացորենը` մատիտեղազգիների (гречишные) ընտանիքին։ Հատիկաընդեղեն կուլտուրաները պատկանում են լոբազգիների ընտանիքին (бобовые):
Հացահատիկային կուլտուրաներ
Հացահատիկային կուլտուրաները (хлебныe зерновыe культуры) մշակվող բույսերի կարևորագույն խումբ է, որը տալիս է հացահատիկ՝ մարդու հիմնական սննդամթերքը:
Հացահատիկային կուլտուրաները բաժանվում են երեք մեծ խմբի՝ սովորական, կորեկանման և հնդկացորեն:
- Սովորական հացահատիկային կուլտուրաներ՝
- ցորեն (пшеница)
- գարի (ячмень)
- աշորա (տարեկան) (рожь)
- վարսակ (овес)
- Կորեկանման հացահատիկային կուլտուրաներ՝
- կորեկ (просо)
- սորգո (сорго)
- բրինձ (рис)
- եգիպտացորեն (кукуруза)
- Հնդկացորեն (гречиха):
Ըստ բուսաբանական դասակարգման, ցորենն իր հերթին բաժանվում է 20 տեսակներ ներառող 5 բաժինների ու ևս 10 հիբրիդների: Օրնակ, բոլորիս հայտնի հաճարը (полба) հանդիսանում է ցորենի տեսակներից մեկը:
Ձավարը (крупа) ցորենի, գարու և հաճարի ամբողջահատիկ կամ աղացած ցորենից պատրաստված սննդամթերք է։
Հատիկաընդեղեն կուլտուրաներ (լոբազգիների ընտանիք)
Հատիկաընդեղենավոր կուլտուրաների կամ լոբազգիների ընտանիքի ամենահանրահայտ տեսակները ներառում են՝
- լոբի (բակլա) (фасоль)
- ոլոռ կամ սիսեռ (горох, нут)
- ոսպ (чечевица)
- գետնանուշ (арахис)
- սոյա (соя)
- ուտելի լուպին կամ պարտիզակ (люпин):
Ալյուր
Ալյուրը հացազգի, լոբազգի և այլ կուլտարաների հատիկներն ու սերմերն աղալուց ստացվող մթերք է։ Հացաբույսերի ալյուրը հանդիսանում է հացի, մակարոնեղենի և հրուշակեղենի արտադրության գլխավոր հումքը։ Ալյուրն արտադրվում է ալրաղացներում և պահվում չոր, հով պահեստներում։
Ալյուրի տեսակներն ըստ կուլտուրայի տեսակի
Ըստ կուլտուրայի տեսակի ալյուրը կարող է լինել՝
- ցորենի
- աշորայի (տարեկան)
- եգիպտացորենի
- գարու
- վարսակի
- հնդկացորենի
- սոյայի:
Որպես սննդամթերք առավել տարածված է ցորենի և աշորայի ալյուրը։
Ալյուրի տեսակներն ըստ նշանակության
Ըստ նշանակության ալյուրի տեսակը բնութագրվում է հատիկի՝ աղալուց հետո ալյուրի մեջ անցած արտաքին մասերի (թաղանթ ու սաղմ) և ալրային միջուկի (էնդոսպերմ) հարաբերակցությամբ։
Հացազգիներից ալյուր ստացվում է միանվագ, թեփախառը և տեսակավոր աղացման միջոցով։
- միանվագ աղացմամբ ստացված ալյուրը պարունակում է հատիկի պտղաթաղանթի և սաղմի խառնուրդ (обойная мука)
- թեփախառը աղացմամբ ստացված ալյուր ստանալու համար հատիկն աղում են նրանից պտղաթաղանթն ու սաղմը մասնակիորեն հեռացնելուց հետո
- տեսակավոր աղացմամբ ստացված ալյուրը հիմնականում բաղկացած է ալրային միջուկից:
Ամբողջահատիկ ցորենային մթերքներ
Ամբողջահատիկ ցորենից պատրաստված մթերքները հատիկավորների տարբեր խմբերի տեսակները միավորող պայմանական խումբ է, որը ներառում է այն մթերքները, որոնք ստացվել են՝
- ամբողջահատիկ ցորենից . չմաքրված (ամբողջահատիկ) և չտապակած ցորեն, որը կարող է նաև մանրացվել (կոչվում է ձավար (крупа))
- ամբողջահատիկ ցորերի ալյուրից. ստացվում է ամբողջահատիկ (չթեփազերծված ցորենի բոլոր տարրերը պարունակող) ցորենն աղալու միջոցով:
Ամբողջահատիկ ցորենային մթերքները պարունակում են սպիտակուցների, բարդ ածխաջրերի, բջջանքի, B խմբի վիտամինների ավելի մեծ քանակներ, քան եթե հատիկը մաքրվի կամ դրանց ձավարը տապակվի:
Ամբողջահատիկ ցորենային մթերքները կարող են ստացվել հատիկավորների տարբեր տեսակներից, օրինակ՝ հացահատիկից, աշորայից կամ տարեկանից, վարսակից, եգիպտացորենից, բրնձից (շագանակագույն բրինձ), հաճարից, գարուց (գարեկորկոտ (перловая крупа)), կորեկից, հնդկացորենից, տրիտիկալեից (ցորենի և աշորայի հիբրիդ) և այլն:
Ամբողջահատիկ ցորենային մթերքների հիմնական խմբերն են՝
- հաց՝ պատրաստված միանվագ աղացմամբ ստացված ալյուրից
- ամբողջահատիկ ցորերի ալյուրից պատրաստված մակարոնային արտադրանքներ
- վարսակի, գարու կամ աշորայի (տարեկանի) փաթիլներ (овсяные, ячменные, ржаные хлопья)
- վարսակի, գարու կամ աշորայի (տարեկանի) շիլաներ (овсяные, ячменные, ржаные каши)
- չմաքրված ձավարից ստացված այլ կերակրատեսակներ:
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 26-04-2018
Վերջին վերանայում՝ 30-04-2024