Դիաբետի սքրինինգային թեստավորում

Դիաբետի սքրինինգային թեստավորում

​Դիաբետը հիվանդությունների խումբ է, որի ժամանակ օրգանիզմն ի վիճակի չի լինում պահպանելու արյան շաքարի (գլյուկոզ) կայուն՝ առողջ մակարդակներ:

Դիաբետին ուղեկցող արյան շաքարի բարձր մակարդակները, որը կոչվում է հիպերգլիկեմիա, ժամանակի ընթացքում բերում է առողջական լուրջ խնդիրների:

Ինչ-որ մեկը կարող է ունենալ դիաբետ՝ չիմանալով այդ մասին, քանի դեռ չի նշում որևէ գանգատ կամ ախտանիշ (կամ ուշադրություն չի դարձնում առկա թեթև գանգատներին): Բժիշկը կարող է առաջարկել որոշ հետազոտություններ, եթե կարծում է, որ դուք դիաբետի զարգացման նկատմամբ ռիսկային խմբում եք:

Արդյոք դիաբետի զարգացման նկատմամբ ունե՞մ բարձր ռիսկ

Հարցրեք բժշկին ձեզ մոտ դիաբետի զարգացման ռիսկի մասին: Դուք կարող եք գնահատել ձեզ մոտ 2-րդ տիպի դիաբետի առաջացման ռիսկը՝ օգտվելով ռիսկի գնահատման տարբեր սանդղակներից:

2-րդ տիպի կամ ինսուլին անկախ շաքարային դիաբետի ձեր ռիսկը բարձրանում է, եթե դուք՝

  • 40-ն անց եք
  • ունեք 2-րդ տիպի դիաբետով ընտանիքի անդամ (ժառանգականություն)
  • ֆիզիկապես ակտիվ չեք («նստակյաց» ապրելակերպ)
  • հակված եք անառողջ սննդակարգի
  • ունեք որովայնային գիրություն (երբ մարմնի հավելյալ ճարպը կուտակված է գլխավորապես որովայնի շրջանում)։

Ո՞վ պետք է անցնի դիաբետի հետազոտություններ

Բժիշկը ձեզ կառաջարկի անցնել դիաբետի սքրինինգային հետազոտություն, եթե ունեք 2-րդ տիպի դիաբետի զարգացան նկատմամբ բարձրացած ռիսկ:

Դիաբետի նկատմամբ ձեր ռիսկը կարող է նաև բարձրանալ, եթե դուք՝

Եթե բժիշկը տեղեկացրել է, որ ունեք նախադիաբետ, ապա դիաբետի սքրինինգային հետազոտություն պետք է անցնեք տարեկան առնվազն մեկ անգամ:

Ի՞նչ է իրենից ներկայացնում դիաբետի հետազոտությունը

Դիաբետը սովորաբար հայտնաբերվում է արյան գլյուկոզի թեստով: Որպես կանոն, արյունը նմուշառվում է երակից, իսկ հետազոտությունը կատարվում է բիոքիմիական լաբորատորիայում:

Կան գլյուկոզի հետազոտության տարբեր տեսակներ: Ձեր կարող են խնդրել, որ արյան նմուշառման նախորդ գիշերը սնունդ չընդունեք (կոչվում է «գլյուկոզի հետազոտություն քաղցած վիճակում»):

Բժիշկը կարող է նաև նշանակել այսպես կոչված «ներքին ընդունման (օրալ) գլյուկոզի տոլերանտության թեստ», երբ դուք լաբորատորիա ներկայանում եք քաղցած վիճակում, ձեզ տալիս են խմելու քաղցր հեղուկ, որից անմիջապես հետո և կրկնակի՝ 2 ժամ անց նմուշառում են արյուն և որոշում արյան գլյուկոզի մակարդակը:

Հետազոտությունից հետո

Հետազոտության պատասխանները ստանալուց հետո քննարկեք դրանք ձեր բժշկի հետ: Հարցրեք նրան, թե երբ եք հաջորդ անգամ հանձնելու այս թեստը: Հարցրեք նաև այլ լրացուցիչ հետազոտությունների անհրաժեշտության մասին:

Հոդվածը վերանայվել է՝ 07-06-2020