Գրադարան

Դիաբետի սքրինինգային թեստավորում

Դիաբետի սքրինինգային թեստավորում

Time Read 2 րոպե

Շաքարային դիաբետին ուղեկցող արյան շաքարի նորման գերազանցող բարձր մակարդակները, որը կոչվում է հիպերգլիկեմիա, ժամանակի ընթացքում բերում է առողջական լուրջ խնդիրների:

Դուք կարող եք ունենալ դիաբետ՝ չիմանալով այդ մասին, քանի դեռ չունեք գանգատներ կամ ախտանիշներ: Բժիշկը կարող է առաջարկել որոշ հետազոտություններ, եթե կարծում է, որ դուք դիաբետի զարգացման նկատմամբ ռիսկային խմբում եք:

Արդյոք դիաբետի զարգացման նկատմամբ ունե՞մ բարձր ռիսկ

Հարցրեք ձեր բժշկին ձեզ մոտ դիաբետի զարգացման ռիսկի մասին: Դուք կարող եք գնահատել ձեզ մոտ 2-րդ տիպի դիաբետի առաջացման ռիսկը՝ օգտվելով ռիսկի գնահատման տարբեր սանդղակներից:

2-րդ տիպի կամ ինսուլին-անկախ շաքարային դիաբետի ձեր ռիսկը բարձրանում է, եթե դուք՝

  • 40-ն անց եք
  • ունեք 2-րդ տիպի դիաբետով ընտանիքի անդամ (ժառանգականություն)
  • ֆիզիկապես ակտիվ չեք (նստակյաց ապրելակերպ)
  • հակված եք անառողջ սննդակարգի
  • ունեք որովայնային գիրություն, երբ մարմնի ավելորդ ճարպը կուտակված է գլխավորապես որովայնի շրջանում։

Ո՞վ պետք է անցնի դիաբետի սքրինինգ

Բժիշկը ձեզ կառաջարկի անցնել դիաբետի սքրինինգային թեստ, եթե ունեք 2-րդ տիպի դիաբետի զարգացան նկատմամբ բարձրացած ռիսկ: Դիաբետի նկատմամբ ձեր ռիսկը կարող է նաև բարձրանալ, եթե դուք՝

  • նախկինում ունեցել եք սրտամկանի ինֆարկտ կամ ինսուլտ
  • հղիության ընթացքում ունեցել եք գեստացիոն դիաբետ (որոշ հղիների մոտ դիաբետի տեսակ)
  • ունեք պոլիկիստոզային ձվարանների համախտանիշ
  • ստանում եք փսիխոզի բուժման դեղեր:

Եթե բժիշկը տեղեկացրել է, որ ունեք նախադիաբետ, ապա դիաբետի սքրինինգային հետազոտություն պետք է անցնեք տարեկան առնվազն մեկ անգամ:

Ի՞նչ է իրենից ներկայացնում դիաբետի հետազոտությունը

Դիաբետը սովորաբար հայտնաբերվում է արյան շաքարի թեստով: Որպես կանոն, արյունը նմուշառվում է երակից, իսկ հետազոտությունը կատարվում է բիոքիմիական լաբորատորիայում:

Կան գլյուկոզի հետազոտության տարբեր տեսակներ: Ձեր կարող են խնդրել, որ արյան նմուշառման նախորդ գիշերը սնունդ չընդունեք (գլյուկոզի թեստ քաղցած վիճակում):

Բժիշկը կարող է նաև նշանակել այսպես կոչված բերանային ընդունման (օրալ) գլյուկոզի տոլերանտության թեստ, երբ դուք լաբորատորիա ներկայանում եք քաղցած վիճակում, ձեզ տալիս են խմելու քաղցր հեղուկ, որից անմիջապես հետո և կրկնակի՝ 2 ժամ անց նմուշառում են արյուն և որոշում արյան գլյուկոզի մակարդակը:

Հետազոտությունից հետո

Հետազոտության պատասխանները ստանալուց հետո քննարկեք դրանք ձեր բժշկի հետ: Հարցրեք նրան, թե երբ եք հաջորդ անգամ հանձնելու այս թեստը: Հարցրեք նաև այլ լրացուցիչ հետազոտությունների անհրաժեշտության մասին:

Հոդվածը տեղադրվել է՝ 07-06-2020 վերանայվել է՝ 07-11-2023

Հեղինակ

Հեղինակային բոլոր իրավունքները պատկանում են Մեդեքսին։

Մեդեքս-հեղինակների մասին
Մեր կայքի հոդվածները պատրաստվում են տարբեր ոլորտների փորձառու բժիշկների և առողջապահության մասնագետների կողմից՝ օգտագործելով բժշկագիտության վերջին տվյալները և լավագույն փորձը:

Նույն այս թեմայով