Ցածր FODMAP սննդակարգ

Ցածր FODMAP սննդակարգ

Ցածր FODMAP սննդակարգը նախատեսված է առօրյա սննդակարգում որոշ մթերքների բացառման կամ կտրուկ սահմանափակման միջոցով օգնել որովայնային ցավերից, կծկանքներից կամ անհարմարավետությունից խուսափելուն:

Ծանոթացեք նաև այս հոդվածի հետ ուղղակիորեն կապված այլ նյութերի հետ:

Ի՞նչ է ցածր FODMAP սննդակարգը

FODMAP-ը հապավում է, որը բացվում է որպես՝

  • ֆերմենտացվող օլիգոսախարիդներ (Fermentable Oligosaccharides)
  • դիսախարիդներ (Disaccharides)
  • մոնոսախարիդներ (Monosaccharides)
  • պոլիոլներ (Polyols):

Սրանք որոշ շաքարների քիմիական անվանումներն են, որոնք բարակ աղիներից դժվարությամբ են ներծծվում դեպի արյան հուն:

Այս շաքարները կարող են նպաստել որոշ մարդկանց մոտ գրգռված աղու համախտանիշի (ԳԱՀ) գանգատների սրացմանը՝ փորլուծություն, աղիքային գազեր, որովայնային փքվածություն, կծկանքային ցավեր, սրտխառնոց և փորկապություն: Սրանք գանգատներ են, որոնք կարող են ազդել մարդկանց կյանքի վրա, առաջացնել մեծ անհարմարավետություն, սթրես և առօրյա խնդիրներ:

Ցածր FODMAP սննդակարգը կրճատում կամ բացառում է առօրյա այն սննդամթերքները, որոնք հարուստ են FODMAP-ով, օրինակ՝ որոշ հատիկավորներ, բանջարեղեններ, մրգեր և կաթնամթերքներ:

Ցածր FODMAP սննդակարգը մշակվել է ավստրալիացի գիտնականների կողմից:

Ինչպիսի՞ մթերքներից պետք է խուսափել

FODMAP-ով հարուստ մթերքներից են՝

  • սխտոր
  • սոխ
  • խնձոր
  • կանաչ ոլոռ
  • քիչ մարինացված միս
  • կաթ
  • յոգուրտ
  • սիսեռ
  • ցորենի, գարու և տարեկանի հաց:

ԳԱՀ-ի ախտանիշներով մարդկանց խորհուրդ է տրվում խուսափել FODMAP-ով հարուստ սննդամթերքներից և դրանք փոխարինել FODMAP-ից աղքատ այլ մթերքներով:

Ինչպիսի՞ մթերքներ պետք է օգտագործել

Ցածր FODMAP-ով մթերքներց են՝

  • բիբաև (կապսիում, стручковый перец)
  • լոբի
  • նարինջ
  • խաղող
  • ձու
  • սովորական մշակված միս
  • վարսակ
  • բրինձ
  • մուգ շոկոլադ
  • գետնանուշ:

Ո՞ւմ է խորհուրդ տրվում ցածր FODMAP սննդակարգը

Եթե ցանկանում եք անցնել ցածր FODMAP սննդակարգի, նախ խորհրդակցեք դիետոլոգի հետ: Դիետոլոգը ձեզ հետ կքննարկի, թե ձեր սննդակարգում որ անհատական փոփոխությունները կարող են դառնալ առավելագույնս օգտակար:

Հիշեք նաև, որ ցածր FODMAP սննդակարգին պետք է հետևել ոչ թե ողջ կյանքի ընթացքում, այլ միայն 2-6 շաբաթ՝ քանի դեռ ԳԱՀ-ի ախտանիշները չեն մեղացել, որից հետո աստիճանաբար և զգուշությաբ կարելի է «թուլացնել» սահմանափակումները:

Ցածր FODMAP սննդակարգի հնարավոր կողմնակի ազդեցությունները

Ցածր FODMAP սննդակարգը դուրս է թողնում բազմաթիվ օգտակար սննդամթերքներ, ուստի զրուցեք ձեր դիետոլոգի հետ, թե արդյոք դա կարո՞ղ է բերել սննդանյութերի պակասի, և, եթե այո, ապա պե՞տք է արդյոք ընդունել սննդային հավելումներ և վիտամիններ:

Ցածր FODMAP սննդակարգը նաև կարող է երել բջջանքի և կալցիումի պակասի, որի համար դիետոլոգը կարող է կրկին օգտակար խորհուրդներ տալ:

Հոդվածը վերանայվել է՝ 02-02-2021