Անցնել գլխավոր բովանդակությանը

Ցածր FODMAP - Առողջ սննդակարգ

Ցածր FODMAP սննդակարգը նախատեսված է սննդակարգում որոշ մթերքների բացառման կամ կտրուկ սահմանափակման միջոցով որովայնային ախտանիշների մեղմացման համար:

Ի՞նչ է ցածր FODMAP սննդակարգը

FODMAP-ը հապավում է, որը բացվում է որպես՝

  • ֆերմենտացվող օլիգոսախարիդներ (Fermentable Oligosaccharides)
  • դիսախարիդներ (Disaccharides)
  • մոնոսախարիդներ (Monosaccharides)
  • պոլիոլներ (Polyols):

Սրանք որոշ շաքարների քիմիական անվանումներն են, որոնք բարակ աղիներից դժվարությամբ են ներծծվում դեպի արյան հուն:

Այս շաքարները կարող են նպաստել որոշ մարդկանց մոտ գրգռված աղու համախտանիշի (ԳԱՀ) գանգատների սրացմանը՝ փորլուծություն, աղիքային գազեր, որովայնի փքվածություն (մետեորիզմ), կծկանքներ (սպազմ), սրտխառնոց և փորկապություն: Սրանք գանգատներ են, որոնք կարող են առաջացնել մեծ անհարմարավետություն, սթրես և մշտական խնդիրներ՝ ի վերջո հանգեցնելով կյանքի որակի վատացմանը:

Ցածր FODMAP սննդակարգը կրճատում կամ բացառում է այն մթերքները, որոնք հարուստ են FODMAP-ով, օրինակ՝ որոշ հատիկավորներ, բանջարեղեններ, մրգեր և կաթնամթերք:

Ցածր FODMAP սննդակարգը մշակվել է ավստրալիացի գիտնականների կողմից:

Իմացե՛ք ավելին գրգռված աղու համախտանիշի մասին:

Ինչպիսի՞ մթերքներից պետք է խուսափել

FODMAP-ով հարուստ մթերքներից են՝

  • սխտոր
  • սոխ
  • խնձոր
  • կանաչ ոլոռ
  • քիչ մարինացված միս
  • կաթ
  • յոգուրտ
  • սիսեռ
  • ցորենի, գարու և տարեկանի հաց:

ԳԱՀ-ի ախտանիշներով մարդկանց խորհուրդ է տրվում խուսափել FODMAP-ով հարուստ սննդամթերքներից և դրանք փոխարինել FODMAP-ից աղքատ այլ մթերքներով:

Ինչպիսի՞ մթերքներ պետք է օգտագործել

Ցածր FODMAP-ով մթերքներց են՝

  • բիբաև (կապսիում, стручковый перец)
  • լոբի
  • նարինջ
  • խաղող
  • ձու
  • սովորական մշակված միս
  • վարսակ
  • բրինձ
  • մուգ շոկոլադ
  • գետնանուշ:

Ո՞ւմ է խորհուրդ տրվում ցածր FODMAP սննդակարգը

Եթե ցանկանում եք փորձել ցածր FODMAP սննդակարգ, նախ խորհրդակցեք դիետոլոգի հետ: Դիետոլոգը ձեզ հետ կքննարկի, թե ձեր սննդակարգում որ փոփոխությունները կարող են դառնալ առավելագույնս օգտակար:

Նկատի ունեցեք, որ ցածր FODMAP սննդակարգին պետք է հետևել ոչ թե ողջ կյանքի ընթացքում, այլ միայն 2-6 շաբաթ՝ քանի դեռ ԳԱՀ-ի ախտանիշները չեն մեղացել, որից հետո աստիճանաբար կարելի է սահմանափակումները մեղմացնել կամ հանել:

Ցածր FODMAP սննդակարգի հնարավոր կողմնակի ազդեցությունները

Ցածր FODMAP սննդակարգը դուրս է թողնում բազմաթիվ օգտակար սննդամթերքներ, ուստի զրուցեք ձեր դիետոլոգի հետ, թե արդյոք դա կարող է ձեզ մոտ առաջացնել սննդանյութերի պակաս, և, եթե այո, ապա պետք է արդյոք ընդունել սննդային հավելումներ և վիտամիններ:

Ցածր FODMAP սննդակարգը նաև կարող է հանգեցնել բջջանքի և կալցիումի պակասի, որի համար դիետոլոգը կարող է կրկին օգտակար խորհուրդներ տալ:

Հոդվածը հրապարակվել է՝ 05-06-2020
Վերջին վերանայում՝ 08-04-2024