Ընդհանուր նկարագրություն

Ֆիբրինոգենը ֆիբրինին նախորդող սպիտակուց է, որն արյունը մակարդվելիս կազմում է մակարդուկի հիմքը:

Ֆիբրինոգենը (Fibrinogen, FG) շուրջ 340 հզ դալտոն զանգվածով գլիկոպրոտեին է:

Միջազգային սահմանումներով ֆիբրինոգենը արյան պլազմայի մակարդելիության համակարգի առաջին (I) գործոնն է: Այն արտադրվում է լյարդում, որտեղից էլ անցնում է արյան հուն: Կիսաքայքայման պարբերությունը շուրջ 100 ժամ է: Որպես մակարդուկի առաջացման ամենավերջին փուլ, ֆիբրինոգենի փոխակերպումը ֆիբրինի ընթանում է թրոմբինի ազդեցությամբ:

Ֆիբրինի ձևավորումն ընթանում է մի քանի փուլով` ֆիբրինի մոնոմերների առաջացում, պոլիմերիզացիա, մակարդուկի կայունացում: Այս փուլերի արդյունքում առաջացող ֆիբրինը, որը կազմում է մակարդուկի հիմքը, իրենից ներկայացնում է անլուծելի միացություն (I ֆիբրին՝ insoluble):

Ֆիբրինոգենի քանակն աճում է բորբոքային գործընթացների ժամանակ, ուստի և ֆիբրինոգենը կարող է օգտագործվել որպես բորբոքման և հյուսվածքների նեկրոզի բավականաչափ զգայուն մարկեր: Ֆիբրինոգենը նաև արյան պլազմայի այն հիմնական սպիտակուցն է, որն ազդում է էրիթրոցիտների նստման արագության վրա (ֆիբրինոգենի մակարդակի աճը բերում է ԷՆԱ-ի արժեքի աճի):

Հղիության ընթացքում գրանցվում է արյան ֆիբրինոգենի մակարդակի ֆիզիոլոգիական աճ: Օրինակ՝ հղիության երրորդ եռամսյակում այն կարող է հասնել մինչև 6 գ/լ-ի:

Հետազոտության ցուցումներ

  • արյան մակարդելիության խանգարումներ
  • նախավիրահատական հետազոտում
  • հղիների հետազոտում
  • սրտանոթային հիվանդություններ
  • բորբոքային վիճակներ

Կենսանմուշ

«Ֆիբրինոգեն» թեսթի համար հանձնվող կենսանմուշն է՝ երակային արյուն։

Կենսանմուշի հանձնում

Արյունը պետք է հանձնել առավոտյան ժամերին, պարտադիր քաղցած վիճակում (սննդի վերջին ընդունումը ոչ պակաս, քան 8 ժամ, ցանկալի է՝ 12 ժամ անց): Բացառել հյութերը, թեյը, սուրճը (հատկապես՝ շաքարով): Կարելի է ընդունել ջուր:

Չափման միավորներ

Միջազգային չափման միավոր (SI համակարգ)

գ/լ (գրամ/լիտր)

Այլընտրանքային չափման միավոր

մգ/դլ (միլիգրամ/դեցիլիտր)

Միավորների փոխակերպում

մգ/դլ х 0,01 = գ/լ

Նորմալ (ռեֆերենս) միջակայքեր

Համընդհանուր օգտագործվող միջակայքեր

Չափահասներ՝ (2,0-4,0) գ/լ (հեմոսթազի համար անհրաժեշտ է առնվազն 0,5 գ/լ)

Արդյունքների մեկնաբանություն

Ֆիբրինոգենի մակարդակի բարձրացում (հիպերֆիբրինոգենեմիա)

  • սուր բորբոքում և վարակներ (վիրուսային վարակներ, տուբերկուլյոզ)
  • ինսուլտ (առաջին օրեր)
  • հղիություն
  • հիպոթիրեոզ
  • սրտամկանի ինֆարկտ
  • այրվածքներ
  • ամիլոիդոզ
  • չարորակ ուռուցքներ
  • էստրոգենների, օրալ հակաբեղմնավորիչների ընդունում

Ֆիբրինոգենի մակարդակի նվազեցում (հիպոֆիբրինոգենեմիա)

  • լյարդի հիվանդություններ
  • ներանոթային տարածուն մակարդման (ДВС) համախտանիշ
  • աֆիբրինոգենեմիա
  • С և В12 վիտամինների դեֆիցիտ
  • հարպտղային ջրերով էմբոլիա (նորածինների մոտ)
  • օձի թույն
  • քրոնիկ միելոլեյկոզ
  • պոլիցիտեմիա
  • անաբոլիկ հորմոնների, անդրոգենների, ձկան յուղի, վալպրոյաթթվի, հակամակարդիչների (ստերպտոկինազ, ուրոկինազ) ընդունում

Միջազգային անվանումներ

Միջազգային (անգլերեն) լրիվ անվումը՝ Fibrinogen

Միջազգային (անգլերեն) հապավումը՝ FG

Ձեզ ներկայացված է մասնագիտական բնույթի նյութ: Հոդվածն ունի նաև ընդհանուր տեղեկատվական նշանակություն, սակայն, եթե դուք բժիշկ չեք, խիստ ցանկալի է որոշումներ կայացնել միայն ձեր բժշկի հետ միասին