Բնականում բոլոր սննդամթերքներն էլ պարունակում են բակտերիաների քիչ քանակներ:
Սակայն, եթե սննդամթերքը պատշաճ կերպով չի պահպանվում կամ պատրաստվում, այդ բակտերիաները կարող են արագորեն բազմանալ՝ հասնելով մեծ քանակության և առաջացնելով հիվանդություն: Մակաբույծները, վիրուսները, թույները կամ քիմիական նյութերը նույնպես կարող են սնունդը դարձնել օգտագործման համար ոչ պիտանի, իսկ նման սննդի ընդունումը հանգեցնել տարբեր առողջական խնդիրների:
Ախտանիշներ
Սննդային թունավորման գանգատները և ախտանիշները կարող են տարբերվել՝ կախված ախտոտվածության աղբյուրից, ինչպես նաև ձեր առողջական վիճակից: Հիմնական ախտանիշներից են՝
- փորլուծություն, որը կարող է լինել նաև արյունային
- սրտխառնոց
- որովայնային ցավեր կամ կծկանքներ
- փսխում
- ջրազրկում
- երբեմն՝ ջերմության քիչ բարձրացում:
Իմացե՛ք ավելին սննդային թունավորման մասին:
Զգալի ջրազրկման ժամանակ կարող են զարգանալ՝
- գլխապտույտ կամ ուշաթափության զգացում, հատկապես՝ ոտքի կանգնելիս
- թուլություն և հոգնածություն
- մեզի մգացում
- միզարձակության քչացում
- բերանի չորություն և սաստիկ ծարավի զգացում:
Իմացե՛ք ավելին ջրազրկման մասին:
Ռիսկի խմբեր
Այն, թե վարակված կամ ախտոտված սննդից արդյոք ձեզ մոտ կզարգանա առողջական խնդիր, կախված է ախտածին ազդեցության ուժից (քանակից), ձեր տարիքից և ընդհանուր առողջական վիճակից: Այս առումով բարձր ռիսկային են համարվում հետևյալ խմբերը:
- Մեծ տարիքով չափահասներ. տարիքի հետ ձեր իմունային համակարգը կարող է օրգանիզմ մուտք գործած հարուցիչների (վարակների) դեմ չդրսևորել բավարար արագ և արդյունավետ պատասխան:
- Նորածիններ և մանկահասակ երեխաներ, ում իմունային համակարգը դեռևս բավարար զարգացած չէ:
- Քրոնիկ հիվանդությամբ անձինք. քրոնիկ առողջական խնդիրները, ինչպիսիք են դիաբետը և ՁԻԱՀ-ը կամ բուժումները, ինչպիսիք են քաղցկեղի դեմ քիմիոթերապիան կամ ճառագայթային թերապիան, թուլացնում են ձեր իմունային պատասխանը:
- Հղի կանայք. հղիությունը փոփոխում է ձեր իմունային համակարգը՝ դժվարացնելով վարակների դեմ պայքարը:
Ի՞նչ քայլերի դիմել սննդային թունավորում կասկածելիս
- Փոքր կումերով խմեք շատ հեղուկներ, օրինակ՝ ջուր, որ կանխարգելեք ջրազրկումը: Հեղուկների շատ արագ ընդունումը կարող է սաստկացնել սրտխառնոցը և փսխումը, ուստի փորձեք ջուրը և այլ ոչ գազավորված հեղուկները խմել փոքր կումերով, այլ ոչ թե միանգամից մեծ քանակներով:
- Ուշադրություն դարձրեք ձեր միզարձակությանը. դուք պետք է միզեք կանոնավոր հաճախականությամբ, իսկ մեզը պետք է լինի բաց հարդագույն ու թափանցիկ: Միզարձակության հազվադեպացումը և մեզի քանակի քչացումը, ինչպես նաև մեզի մգացումը կարող են վկայել ջրազրկման մասին: Գլխապտույտը, հոգնածությունը և ուշագնացության զգացումը նույնպես ծանր ջրազրկման նշաններից են: Եթե այս ախտանիշներից մեկնումեկն առկա է և դուք ի վիճակի չեք խմելու ձևով բավարար քանակով հեղուկներ ընդունել, դիմեք ձեր բժշկին:
- Խուսափեք փորլուծության դեմ դեղերից. այս դեղերը դանդաղեցնում են օրգանիզմից թույների հեռացումը: Եթե չեք կողմնորոշվում, ձեր վիճակի մասին տեղեկացրեք ձեր բժշկին և խորհուրդ հարցրեք որևէ դեղամիջոց ընդունելու վերաբերյալ: Նորածիններին կամ մանկահասակ երեխաներին որևէ հակալուծային դեղամիջոց խորհուրդ չի տրվում, քանի որ հնարավոր են լուրջ կողմնակի ազդեցություններ:
Սննդածին առողջական խնդիրները հաճախ մի քանի օրվա ընթացքում ինքնուրույն բարելավվում են:
Ե՞րբ դիմել բժշկին
Առանց ձգձգելու կապ հաստատեք ձեր բժշկի հետ, եթե՝
- ձեր փսխումը շարունակվում է ավելի քան 2 օր
- ձեր փորլուծությունը շարունակվում է ավելի քան մի քանի օր
- ձեր փորլուծությունը դարձել է արյունային, սև կամ ձութանման
- ջերմում եք (38.3 C և ավելի բարձր)
- ձեզ մոտ կանգնելիս ի հայտ է գալիս աչքերի դեմը սևանալու կամ ուշաթափության զգացումներ
- ձեզ մոտ զարգացել է շփոթվածություն
- ձեզ մոտ զարգացել է անհանգստացող որովայնային ցավեր:
Ե՞րբ դիմել անհետաձգելի բուժօգնության
Անհապաղ զանգեք 1-03 և կանչեք շտապ օգնություն, եթե՝
- ունեք սուր կամ ծանր ախտանիշներ, օրինակ՝ սուր որովայնային ցավեր կամ 24 ժամվա ընթացքում արյունայինի վերածվող ջրային փորլուծություն
- պատկանում եք բարձր ռիսկի խմբերից մեկնումեկին
- կասկածում եք, որ թունավորվել եք բոտուլիզմով, որն ունի մահվան ելքով ավարտվելու հավանականություն (օրինակ` տնային պայմաններում պահածոյացված մթերքներ ընդունելուց 12-36 ժամ անց զարգացող գլխացավ, տեսողության խանգարումներ, մկանային թուլություն, որը բերում է կաթվածի, որոշ դեպքերում՝ նաև սրտխառնոց և փսխում, փորկալություն, միզակապություն, դժվարաշնչություն և բերանի խոռոչի չորություն):
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 16-06-2020
Վերջին վերանայում՝ 23-04-2024