Խումհար. պատճառներ

Խումհար. պատճառներ

Խումհարի պատճառը մեծ քանակով ալկոհոլի օգտագործումն է:

Ալկոհոլի եզակի օգտագործումը բավարար է, որ որոշ մարդկանց մոտ խթանի խումհարի առաջացումը, մինչդեռ այլ մարդիկ կարող են խմել մեծ քանակներ, սակայն խուսափել խումհանի զարգացումից:

Կան խումհարին նպաստող տարբեր գործոններ:

  • Ալկոհոլը բարձրացնում է միզարտադրությունը. սովորականից ավելի շատ միզելը կարող է բերել ջրազրկման, որը հաճախ ուղեկցվում է ծարավի զգացողությամբ, գլխապտույտով և ուշագնացության զգացումով:
  • Ալկոհոլը խթանում է իմունային համակարգի բորբոքային պատասխանը. իմունային համակարգը կարող է նպաստել որոշ նյութերի արտադրությանը, որոնք առաջացնում են ուշադրության կենտրոնացման դժվարացում, հիշողության խնդիրներ, ախորժակի կորուստ և սովորական գործերի նկատմամբ հետաքրքրության կորուստ:
  • Ալկոհոլը գրգռում է ստամոքսի լորձաթաղանթը. ալկոհոլը բարձրացնում է ստամոքսի թթվի արտադրությունը և դանդաղեցնում ստամոքսի դատարկումը: Այս գործոններից յուրաքանչյուրը կարող է առաջացնել որովայնային ցավ, սրտխառնոց կամ փսխում:
  • Ալկոհոլը կարող է նվազեցնել արյան շաքարի մակարդակը. արյան շաքարի մակարդակի կտրուկ անկումը կարող է առաջացնել հոգնածություն, թուլություն, դող, տրամադրության խանգարումներ և անգամ ցնցումներ:
  • Ալկոհոլն առաջացնում է արյունատար անոթների լայնացում, որը կարող է բերել գլխացավի:
  • Ալկոհոլը կարող է դարձնել քնկոտ, սակայն կանխարգելում է քնի խոր փուլերը և հաճախ առաջացնում գիշերվա կեսին քնից արթնացում: Սա կարող է բերել ցերեկային քնկոտության և հոգնածության:

Կոնգեներներ

Ալկոհոլային ըմպելիքները պարունակում են կոնգեներներ կոչվող բաղադրիչներ, որոնք այդ խմիչքներին տալիս են համային որակներ և կարող են նպաստել խումհարների առաջացմանը: Կոնգեներների ավելի մեծ քանակներ կան մուգ խմիչքներում՝ բրենդի և բուրբոն, քան թափանցիկ խմիչքներում՝ օղի և ջին:

Կոնգեներներն ավելի հավանական են դարձնում խումհարի զարգացումը կամ բարձրացնում են խումհարի ծանրության աստիճանը: Այնուամենայնիվ, անկախ կոնգեների պարունակությունից, ցանկացած տեսակի ալկոհոլային խմիչքի մեծ քանակի օգտագործումը կարող է հաջորդ օրն առաջացնել վատ ինքնազգացողություն և տհաճ գանգատներ:

Ռիսկի գործոններ

Խումհար կարող է առաջանալ ալկոհոլ օգտագործած ցանկացած մարդու մոտ, սակայն որոշ մարդիկ ավելի խոցելի են այս վիճակի նկատմամբ, քան մյուսները: Ալկոհոլի նյութափոխանակության վրա ազդող գենետիկ առանձնահատկություններով պայմանավորված որոշ մարդիկ ալկոհոլ խմելիս շառագունում են, սկսում խիստ քրտնել կամ վատ զգալ ալկոհոլի նույնիսկ փոքր քանակների դեպքում:

Խումհարի առաջացման կամ խումհարի ծանրության աստիճանի ռիսկը բարձրացնող գործոնները ներկայացվում են ստորև:

  • Դատարկ ստամոքսով խմելը. ստամոքսում սննդամթերքի բացակայությունն արագացնում է ալկոհոլի ներծծումը դեպի արյան հուն:
  • Ալկոհոլի հետ նիկոտինի կամ այլ թմրամիջոցների օգտագործում. ծխախոտի զուգակցումն ալկոհոլի հետ կարող է բարձրացնել հաջորդ օրվա մղձավանջի հավանականությունը:
  • Խմելուց հետո անքուն վիճակ կամ ոչ բավարար քուն. որոշ հետազոտողներ կարծում են, որ խումհարի ախտանիշների մի մասը կապված է ալկոհոլ օգտագործելուց հետո քնի որակի վատացման և կարճ քնի ցիկլի հետ:
  • Ալկոհոլիզմի վերաբերյալ ընտանեկան պատմություն. ալկոհոլիզմով հիվանդ արյունակից հարազատ ունենալը կարող է հուշել ալկոհոլի յուրացման ժառանգված խնդրի առկայության մասին:
  • Մուգ գույնի ալկոհոլային խմիչքների օգտագործում. ավելի մուգ գունավորված խմիչքները հաճախ պարունակում են կոնգեներներ, որոնք ավելի հավանական է, որ կզարգացնեն խումհար:

Հոդվածը վերանայվել է՝ 29-06-2021