Skip to main content

Պատճառներ - Լիստերիա

Լիստերիա (Listeria) կոչվող բակտերիաները կարող են հայտնաբերվել հողի, ջրի և կենդանիների կղանքի մեջ:

Մարդիկ կարող են վարակվել՝ ուտելով հետևյալը.

  • hում բանջարեղեն, որը աղտոտվել է հողով կամ որպես պարարտանյութ օգտագործվող գոմաղբից
  • աղտոտված միս կամ ծովամթերք
  • չպաստերիզացված (հում) կաթ կամ չպաստերիզացված կաթով պատրաստված մթերքներ, օրինակ՝ ոչ սառեցված պաղպաղակներ (կրեմ-պաղպաղակ)
  • որոշ վերամշակված մթերքներ, ինչպիսիք են փափուկ պանիրները, հոթ-դոգերը, մսային պաշտետները և մսամթերքները, որոնք աղտոտվել են մշակումից հետո:

Լիստերիա բակտերիան հեշտությամբ ոչնչանում է տաքացնելիս, սակայն ջերմային մշակման ենթարկված մթերքները կարող են աղտոտվել այս բակտերիայով, եթե չպահպանվեն հիգիենայի կանոնները, հատկապես՝ դրանց հետ աշխատելու հետ կապված և պահպանման: Լիստերիան կարող է բազմանալ նույնիսկ սառցարանի մթերքներում, եթե դրանք պահվեն երկար ժամանակ:

Դուք նաև կարող եք հիվանդանալ լիստերիոզով վարակված կենդանիների հետ շփվելիս, սակայն վարակման այս ուղին հանդիպում է խիստ հազվադեպ:

Չծնված երեխաները կարող են լիստերիոզով վարակվել իրենց մորից (ներարգանդային վարակում)։

Ռիսկի գործոններ

Հղի կանայք և թույլ իմունային համակարգ ունեցող մարդիկ ենթարկվում են լիստերիոզով վարակվելու ամենամեծ ռիսկին:

Հղի կանայք և նրանց նորածիններ

Հղի կանայք շատ ավելի խոցելի են լիստերիոզի նկատմամբ, քան այլ առողջ չափահասները: Լիստերիոզը կարող է հղի կանանց մոտ միայն թեթև հիվանդություն առաջացնել, սակայն նրանց երեխաների համար հետևանքները կարող են ներառել՝

  • վիժում
  • մեռելածնություն (մահացած պտուղ)
  • վաղաժամ ծնունդ
  • ծնվելուց հետո պոտենցիալ մահացու վարակ:

Թույլ իմունային համակարգ ունեցող մարդիկ

Այս խումբը ներառում է մարդկանց, ովքեր՝

  • 65-ն անց են
  • ունեն ձեռքբերովի իմունային անբավարարության համախտանիշ (ՁԻԱՀ)
  • ստանում են քիմիոթերապիա
  • ունեն շաքարային դիաբետ կամ երիկամային հիվանդություն
  • ընդունում են բարձր դեղաչափի Պրեդնիզոն կամ ռևմատոիդ արթրիտի որոշակի դեղամիջոցներ
  • ստանում են դեղամիջոցներ, որ կանխարգելվի փոխպատվաստված օրգանի պոկումը:

Հոդվածը հրապարակվել է՝ 21-12-2023
Վերջին վերանայում՝ 23-04-2024