Ստամոքսի կամ մարսողության խանգարումն ունի բազմաթիվ հնարավոր պատճառներ:
Այն հաճախ կապված է ապրելակերպի հետ և կարող է հրահրվել սննդից, խմիչքից կամ դեղորայքից: Ստամոքսի խանգարման ընդհանուր պատճառները ներառում են՝
- չափազանց մեծ քանակներով կամ խիստ արագ ուտելը
- ճարպոտ, յուղոտ կամ կծու սնունդ ուտելը
- չափից շատ կոֆեին, ալկոհոլ, շոկոլադ կամ գազավորված ըմպելիքներ խմելը
- ծխելը
- սթրես կամ անհանգստություն ունենալը
- որոշակի հակաբիոտիկներ, ցավազրկողներ և երկաթի հավելումներ օգտագործելը:
Վիճակը, որը հայտնի է որպես ֆունկցիոնալ կամ ոչ խոցային դիսպեպսիա և կապված է գրգռված աղիքի համախտանիշի հետ, ստամոքսի խանգարման շատ տարածված պատճառ է:
Երբեմն ստամոքսի խանգարումը պայմանավորված է այլ հիվանդություններով կամ վիճակներով, այդ թվում՝
- ստամոքսի բորբոքում (գաստրիտ)
- պեպտիկ խոցեր
- ցելիակայի հիվանդություն
- լեղապարկի քարեր
- փորկապություն
- ենթաստամոքսային գեղձի բորբոքում (պանկրեատիտ)
- ստամոքսի քաղցկեղ
- աղիների խցանում (անանցանելիություն)
- աղիներում արյան հոսքի նվազում (իշեմիա)
- շաքարային դիաբետ (շաքարախտ)
- վահանաձև գեղձի հիվանդություն
- հղիություն:
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 19-02-2023
Վերջին վերանայում՝ 23-04-2024