Սեպսիս․ պատճառներ

Սեպսիս․ պատճառներ

Վարակի ցանկացած տեսակ՝ բակտերիալ, վիրուսային կամ սնկային, կարող է բերել սեպսիսի:

Այնուամենայնիվ, առավել հաճախ սեպսիսով բարդանում են հետևյալ վարակները՝

Ռիսկի գործոններ

Տարբեր գործոններ կարող են բարձրացնել սեպսիսի ռիսկը, օրինակ՝

  • մեծ տարիք
  • նորածնային տարիք
  • թուլացած իմունային համակարգ (օրինակ՝ ՄԻԱՎ-ի ուշ շրջաններ)
  • դիաբետ
  • երիկամային կամ լյարդային քրոնիկ հիվանդություն
  • բուժում անհետաձգելի բուժօգնության և վերակենդանացման բաժանմունքներում կամ երկարատև հիվանդանոցային բուժում
  • հակաբիոտիկների կամ կորտիկոստերոիդների նախկին օգտագործում:

Հոդվածը վերանայվել է՝ 03-07-2021