Գաստրոպարեզ․ պատճառներ

Գաստրոպարեզ․ պատճառներ

Ոչ միշտ է պարզ, թե ինչն է հանգեցնում գաստրոպարեզի, սակայն որոշ դեպքերում պատճառը ստամոքսի մկանները վերահսկող նյարդի վնասումն է (թափառող նյարդ):

Թափառող նյարդը (վագուս) օգնում է մարսողական խողովակի բարդ գործընթացների կառավարմանը, ներառյալ ստամոքսի մկաններին ազդանշանների հաղորդում, որի շնորհիվ դրանք կծկվում են և սնունդը հրում դեպի բարակ աղի: Վնասված թափառող նյարդը չի կարողանում նորմալ կերպով ստամոքսի մկաններին ազդանշաններ ուղարկել: Արդյունքում սնունդը ստամոքսում մնում է ավելի երկար, այլ ոչ թե տեղափոխվում բարակ աղի և ենթարկվում հետագա մարսողության:

Թափառող նյարդը և վերջինիս ճյուղերը կարող են վնասվել հիվանդություններից, օրինակ՝ դիաբետ կամ ստամոքսի կամ բարակ աղու վիրահատություններից:

Ռիսկի գործոններ

Գաստրոպարեզի ռիսկը բարձրացնող գործոններից են՝

  • դիաբետ
  • որովայնային կամ կերակրափողային վիրահատություն
  • վարակ, հատկապես վիրուսային ծագման
  • ստամոքսի դատարկման արագությունը դանդաղեցնող դեղամիջոցներ, օրինակ՝ թմրաբեր ցավազրկողներ
  • սկլերոդերմիա (շարակցական հյուսվածքի հիվանդություն)
  • նյարդային համակարգի հիվանդություններ, օրինակ՝ Պարկինսոնի հիվանդության կամ ցրված սկլերոզ
  • թերակտիվ վահանաձև գեղձ (հիպոթիրեոզ):

Կանանց շրջանում գաստրոպարեզի զարգացումն ավելի հավանական է, քան տղամարդկանց շրջանում:

Հոդվածը վերանայվել է՝ 11-06-2021