Լիստերիան բակտերիայի մի տեսակ է, որը կարող է հայտնաբերվել որոշ սննդամթերքներում և հղի կանանց մոտ առաջացնել վիժում կամ նորածին երեխայի վարակում:
Հղի կանայք կարող են կրճատել լիտերիայով վարակվելու ռիսկը, եթե սնունդ ընդունելիս լինեն ավելի զգույշ և բծախնդիր:
Ի՞նչ է լիստերիան
Լիստերիան բակտերիա է (Listeria monocytogenes), որը լայնորեն տարածված է շրջակա միջավայրում և կարող է հանդիպել բազմաթիվ ընտանի կենդանիների և կատուների շրջանում: Դուք կարող եք վարակվել լիստերիայով, եթե օգտագործեք բակտերիայով վարակված որևէ սննդամթերք: Որոշ մթերքներ ավելի «ռիսկային» են, քան մյուսները, իսկ ամենառիսկայինը հում վիճակում օգտագործվող կամ ոչ լրիվ ջերմային մշակման ենթարկվածներն են:
Լիստերիոզը լիստերիա բակտերայով հարուցված հիվանդությունն է: Այն հազվադեպ հանդիպող, սակայն հնարավոր ծանր վարակ է, հատկապես՝ ձեր պտղի կամ նորածնի համար:
Իմացե՛ք ավելին լիստերիոզի մասին:
Լիստերիոզի ախտանիշները
Լիստերիայով վարակված բազմաթիվ մարդիկ մնում են առողջ: Որոշ մարդիկ որևէ գանգատ չեն ներկայացնում, մինչդեռ մյուսները կարող են ունենալ փսխում և փորլուծություն, որն առանց որևէ բուժման կարող է ինքնուրույն անհետանալ:
Սակայն լիստերիան կարող է մարսողական խողովակից անցնել օրգանիզմի այլ շրջաններ, օրինակ՝ ընկերք (պլացենտա) և գլխուղեղ: Լիստերիոզի այսպիսի զարգացումն ունի երկարատև գաղտնի շրջան, երբ գանգատներն ի հայտ են գալիս վարակվելուց շաբաթներ և նույնիսկ ամիսներ անց:
Ախտանիշները կարող են լինել մեղմ և ներառել՝
- մարմնի ջերմաստիճանի մեղմ բարձրացում
- մկանային և հոդային ցավեր
- գլխացավեր
- ընդհանուր թուլություն
- փորլուծություն
- սրտխառնոց և (կամ) փսխում
- հազ և ընդհանուր մրսածությանը բնորոշ նշաններ:
Հազվադեպ, լիստերիան կարող է առաջացնել ծանր կամ կյանքին սպառնացող սեպտիցեմիա, մենինգիտ (ուղեղաթաղանթների բորբոքում) կամ էնցեֆալիտ (գլխուղեղի բորբոքում): Այս ծանր վիճակների ախտանիշներից են՝
- բարձր աստիճանի ջերմություն
- պարանոցային կարկամություն (լարվածություն)
- սաստիկ գլխացավեր
- քնկոտություն և շփոթվածություն
- ցնցումներ:
Լիստերիոզը հղիների և նորածին երեխաների մոտ
Լիստերիոզն առավել վտանգավոր է հղի կանանց համար, քանի որ կարող է առաջացնել վիժում, մեռելածնություն կամ վաղաժամ ծննդաբերություն:
Հղի մորից վարակված նորածին երեխաները կարող են հիվանդանալ ծանր մենինգիտով, սեպսիսով կամ այլ վարակներով:
Որևէ տվյալ չկա այն մասին, թե արդյոք կարող է լիստերիան կրծքի կաթով մորից անցնել երեխային:
Լիստերիոզի ախտորոշումը և բուժումը
Եթե կարծում եք, որ կարող եք վարակված լինել լիստերիայով, այցելեք ձեր բժշկին: Նման կասկած կարող է հարուցվել այն դեպքերում, երբ՝
- դուք կերել եք որևէ սնունդ, որը հետ է կանչվել կամ ճանաչվել է որպես լիստերիայով վարակված
- դուք ունեք լիստերիոզին բնորոշ ախտանիշներից մեկնումեկը:
Ձեզ հետ զրուցելուց հետո բժիշկը հավանաբար կնշանակի արյան թեստ: Լիստերիան հաստատվում է լաբորատոր հետազոտությամբ և բուժվում հակաբիոտիկներով: Վաղ բուժումը կարող է կարող է կանխարգելել պտղի վարակումը:
Լիստերիոզի կանխարգելումը
Լիստերիայով վարակվելը կանխելու լավագույն տարբերակը բարձր ռիսկային սննդամթերքներից հրաժարվելն է, ինչպես նաև ընդհանուր հիգիենայի կանոններին հետևելը, հատկապես հում մթերքների հետ խոհանոցում կամ այլ տեղեր առնչվելիս:
Լիստերիա բակտերիաներ պարունակելու առումով ավելի ռիսկային են համարվում հետևյալ սննդամթերքները՝
- պատրաստի մթերքներ, որոնք սովորաբար տրվում են սալաթ-բարերում, սենդվիչ-բարերում կամ ճաշարաններում
- պատրաստի մսային արտադրատեսակներ
- փափուկ կամ կիսափափուկ պանիրներ
- չլվացած հում բանջարեղեններ
- հալված պաղպաղակ
- հում ծովամթերք կամ կակղամորթներ
- ոչ պաստերիզացված կաթնամթերք, օրինակ՝ հում կաթ
- սառը, պահածոյացված կամ պատրաստի միս
- պատշետ:
Իմացե՛ք ավելին այն մթերքների մասին, որոնք խորհուրդ չի տրվում օգտագործել հղիության ընթացքում:
Ահա որոշ հմտություններ այն մասին, թե ինչպես անվտանգ առնչվել սննդամթերքների հետ և նվազեցնել ձեր վարակվելու ռիսկը:
- Ջերմային մշակում պահանջող կերակրատեսակները եփեք լիարժեք և օգտագործեք միայն թարմ վիճակում:
- Հում մրգերն ու բանջարեղեն ուտելուց առաջ լավ լվացեք:
- Խոհանոցային կաթսաները և սպասքը լվացեք լիարժեք:
- Չեփված մթերքների հետ գործ ունենալուց հետո լավ լվացեք բոլոր դանակները, խոհանոցային տախտակներն ու մյուս պարագաները:
- Հում մթերքը պահեք սառնարանի ստորին հարկերում:
- Պարբերաբար ստուգեք սառնարանի ջերմաստիճանը:
- Ճաշից հետո մնացած մթերքն անմիջապես տեղափոխեք սառնարան և պահեք այնտեղ ոչ ավելի, քան 24 ժամ:
- Սառնարանում պահվող ճաշերն ուտելուց առաջ բավարար տաքացրեք (կամ ավելի լավ է՝ եռացրեք):
- Սառեցված միսն ապասառեցրեք սառնարանում:
- Սառնարանում կամ կերակուր պատրաստելիս հում միսն առանձնացերք բանջարեղեններից, պատրաստի կերակուրներից և ուտեստեղենից:
Դուք պետք է նաև՝
- ուշադրություն դարձնեք փաթեթավորված կամ տուփով վաճառվող սննդամթերքների պիտանելիության ժամկետներին
- մշտապես լվանաք ձեռքերը խոհանոցային գործեր անելուց առաջ և հետո, զուգարանից օգտվելուց առաջ և հետո, ինչպես նաև կենդանիներին հպվելեւց հետո
- տնային կենդանիներին պահեք խոհանոցից հեռու, խուսափեք դրանք արտաթորանքներին հպվելուց
- հողի հետ կապված աշխատանքներ կատարելիս այգեգործական ձեռնոցի տակից հագնեք ռետինե (լատեքսային) ձեռնոց:
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 28-04-2020
Վերջին վերանայում՝ 30-04-2024