Լյարդի քաղցկեղն առաջանում է, երբ լյարդի բջիջների ԴՆԹ-ում զարգացում են փոփոխություններ (մուտացիաներ):
Բջջի ԴՆԹ-ն այն նյութն է, որը հրահանգներ է տալիս ձեր օրգանիզմում ընթացող յուրաքանչյուր քիմիական գործընթացի համար: ԴՆԹ-ի մուտացիաները փոփոխություններ են առաջացնում այս հրահանգներում: Արդյունքներից մեկն այն է, որ բջիջները կարող են սկսել անվերահսկելի կերպով բազմանալ և ի վերջո ձևավորել ուռուցք՝ քաղցկեղային բջիջների զանգված։
Երբեմն հայտնի է լյարդի քաղցկեղի պատճառը, ինչպիսին են քրոնիկ հեպատիտային վարակները: Սակայն, երբեմն լյարդի քաղցկեղ զարգանում է որևէ պատճառային հիվանդություն չունեցող մարդկանց մոտ, և պարզ չէ, թե ինչն է այն առաջացնում:
Ռիսկի գործոններ
Լյարդի առաջնային քաղցկեղի ռիսկը մեծացնող գործոնները ներառում են հետևյալը:
- Քրոնիկ HBV կամ HCV վարակ. hեպատիտ B վիրուսով (HBV) կամ հեպատիտ C վիրուսով (HCV) քրոնիկ վարակը մեծացնում է լյարդի քաղցկեղի ռիսկը:
- Ցիռոզ. այս հարաճուն զարգացող և անդառնալի վիճակն առաջացնում է սպիական հյուսվածքի ձևավորում ձեր լյարդում և մեծացնում լյարդի քաղցկեղի զարգացման հավանականությունը:
- Լյարդի որոշ ժառանգական հիվանդություններ. լյարդի հիվանդությունները, որոնք կարող են մեծացնել լյարդի քաղցկեղի ռիսկը, ներառում են հեմոքրոմատոզը և Վիլսոնի հիվանդությունը:
- Շաքարային դիաբետ. արյան շաքարի այս խանգարումն ունեցող մարդիկ լյարդի քաղցկեղի ավելի մեծ ռիսկ ունեն, քան նրանք, ովքեր չունեն շաքարախտ:
- Լյարդի ոչ ալկոհոլային ճարպային հիվանդություն. լյարդում ճարպի կուտակումը մեծացնում է լյարդի քաղցկեղի առաջացման վտանգը։
- Աֆլատոքսինների ազդեցություն. աֆլատոքսինները թույներ են, որոնք արտադրվում են բորբոսասնկերի կողմից, որոնք աճում են վատ պահվող մշակաբույսերի վրա: Մշակաբույսերը, ինչպիսիք են հացահատիկն ու ընկույզը, կարող են աղտոտվել աֆլատոքսիններով, որոնք կարող են հայտնվել դրանցից պատրաստված մթերքներում:
- Ալկոհոլի չափից ավելի օգտագործում. երկար տարիների ընթացքում օրական ավելի քան չափավոր քանակությամբ ալկոհոլ օգտագործելը կարող է հանգեցնել լյարդի անդառնալի վնասման և մեծացնել լյարդի քաղցկեղի ռիսկը:
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 06-05-2018
Վերջին վերանայում՝ 23-04-2024