Աֆթոզ խոցերը հաճախ կրկնվում են, սակայն դուք կարող եք նվազեցնել դրանց հաճախականությունը՝ հետևելով այս խորհուրդներին:
- Հետևեք, թե ինչ եք ուտում. փորձեք խուսափել ուտելիքներից, որոնք ըստ ձեզ գրգռում են ձեր բերանի խոռոչը: Դրանք կարող են ներառել ընկույզ, չիպս, պրեցելներ, որոշ համեմունքներ, աղի մթերքներ և թթվային մրգեր, ինչպիսիք են արքայախնձորը, գրեյպֆրուտը և նարինջը: Խուսափեք ցանկացած սննդից, որի նկատմամբ զգայուն կամ ալերգիկ եք:
- Ընտրեք առողջ սնունդ. սննդանյութերի և վիտամինային անբավարարությունը կանխելու համար կերեք շատ մրգեր, բանջարեղեն և ամբողջահատիկ ձավարեղեն:
- Հետևեք բերանի խոռոչի լավ հիգիենայի սովորույթներին. ուտելուց հետո կանոնավոր խոզանակելը և օրական մեկ անգամ ատամնաթել օգտագործելը կարող են ձեր բերանը մաքուր պահել և ձեզ շուտ ազատել այն մթերքներից, որոնք կարող են խոց առաջացնել: Օգտագործեք փափուկ խոզանակ՝ կանխելու բերանի նուրբ հյուսվածքների գրգռումը, ինչպես նաև խուսափեք նատրիումի լաուրիլային սուլֆատ պարունակող ատամի մածուկներից և բերանի ողողումներից:
- Պաշտպանեք ձեր բերանը. եթե բերանում ունեք բրեկետներ կամ այլ դենտալ սարքեր, հարցրեք ձեր ատամնաբույժին օրթոդոնտիկ մոմերի մասին, որոնք ծածկում են սուր ծայրերը:
- Նվազեցրեք ձեր սթրեսը. եթե ձեր աֆթոզ խոցերը, թվում է, որ կապված են սթրեսի հետ, սովորեք և օգտագործեք սթրեսը նվազեցնող մեթոդներ, ինչպիսիք են մեդիտացիան և ուղղորդող պատկերացումները:
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 14-05-2023
Վերջին վերանայում՝ 05-05-2024