Բրոնխիտ. պատճառներ

Բրոնխիտ. պատճառներ

Սուր և քրոնիկ բրոնխիտներն ունեն առաջացման տարբեր պատճառներ:

Սուր բրոնխիտը սովորաբար պատճառվում է վիրուսներով, տիպիկ դեպքերում՝ նույն այն վիրուսներով, որոնք առաջացնում են սուր շնչառական վիրուսային վարակ (ՍՇՎՎ), որն ավելի հայտնի է որպես «ընդհանուր մրսածություն» և գրիպ։ Թերևս նաև սա է պատճառը, որ սուր բրոնխիտը երբեմն անվանում են «կրծքավանդակի մրսածություն»։ Հակաբիոտիկները չեն ազդում վիրուսների վրա, ուստի հակավիրուսային դեղերը բրոնխիտների մեծ մասի համար արդյունավետ չեն: Հազվադեպ սուր բրոնխիտը կարող է զարգանալ բակտերիաների պատճառով (օրինակ՝ Mycoplasma pneumoniae կամ Bordetella pertussis):

Քրոնիկ բրոնխիտի ամենատարածված պատճառը ծխախոտի ծուխն է: Փոշին և օդի աղտոտվածությունը կամ մթնոլորտում կամ աշխատավայրում առկա թունավոր գազերը նույնպես կարող են նպաստել հիվանդության զարգացմանը:

Ռիսկի գործոններ

Բրոնխիտով հիվանդանալու հավանականությունը բարձրացնող գործոնները բազմաթիվ են:

  • Ծխախոտի ծուխ. ծխող կամ ծխող մարդու հետ ապրող մարդիկ ավելի հակված են հիվանդանալու ինչպես սուր, այնպես էլ քրոնիկ բրոնխիտով:
  • Ցածր դիմադրողականություն. մեկ այլ սուր հիվանդության, օրինակ՝ մրսածության (ՍՇՎՎ) կամ ձեր իմունային համակարգը թուլացնող քրոնիկ հիվանդության պատճառով կարող է մեծանալ բրոնխիտով հիվանդանալու ռիսկը: Մեծ տարիքով մարդիկ, նորածիններն ու մանկահասակ երեխաները վարակների նկատմամբ ավելի «խոցելի» են։
  • Աշխատավայրում գրգռիչների ազդեցություն. բրոնխիտի զարգացման նկատմամբ ռիսկը բարձրանում է, եթե աշխատում եք թոքային գրգռիչներով հարուստ միջավայրում օրինակ՝ ձավարեղենի արտադրամասեր, տեքստիլ արտադրություն, քիմիական գոլորշիներով աղտոտված միջավայրեր և այլն:
  • Ստամոքսի ռեֆլյուքս. սուր այրոցքի կրկնությունները կարող են գրգռել ձեր ըմպանը և բարձրացնել բրոնխիտի զարգացման նկատմամբ «խոցելիությունը»
  • Թոքային հիվանդություններ. ասթման և այլ թոքային հիվանդությունները բարձրացնում են բրոնխիտի հավանականությունը:

Հոդվածը վերանայվել է՝ 04-04-2021