Ձվից (հավկիթից) ալերգիա

Ձվից (հավկիթից) ալերգիա

Ձվից կամ հավկիթից ալերգիան երեխաների շրջանում գրանցվող ալերգիաների ամենատարածված տեսակն է:

Ծանոթացեք նաև այս հոդվածի հետ ուղղակիորեն կապված այլ նյութերի հետ:

Այն սովորաբար ի հայտ է գալիս երեխայի նորածնային տարիքում։ Բարեբախտաբար, երեխաների մեծ մասը հաղթարում է ալերգիայի այս տեսակը մինչև դպրոցական տարիքին հասնելը: Այնուամենայնիվ, քանի դեռ երեխայի մոտ ձվից կամ ձու պարունակող սննդատեսակներից առաջանում են ալերգիայի ախտանիշներ, պետք է նրա սննակարգից բացառել այս սննդամթերքը:

Ձվի ո՞ր բաղադրիչն է առաջացնում ալերգիա

Տիպիկ դեպքերում ալերգիկ ռեակցիաները պատճառվում են ձվի սպիտակուցից, սակայն դեղնուցը նույնպես կարող է «մեղավոր» լինել:

Քիչ թվով երեխաների մոտ ավելի հավանական է, որ հում, քան խաշած կամ թվածքներում առկա քիչ քանակությամբ ձուն առաջացնի ռեակցիա: Սակայն, ձվից ալերգիա ունեցող երեխաների համար սնունդ գնելիս կամ պատրաստելիս ավելի անվտանգ է խուսափել ձու պարունակող բոլոր սննդատեսակներից:

Նորածիններին ձու տալը

Հնուց եկած վարկած կա, որ նորածիններին ձվից և համանման «ալերգիկ» սննդամթերքներից հեռու պահելը կարող է օգնել ալերգիաների առաջացման կանխարգելմանը, որը, սակայն, հետազոտություններով չի հաստատվում: Նորածնի արդեն 6 ամսական տարիքում, եթե շարունակվում է կրծքի կաթով կերակրումը, պետք է սկսել տարբեր տեսակի սննդամթերքների, այդ թվում՝ եփած ձվի փորձարկումը: Շատ կարևոր է, որ երեխային տաք եփած ձու, քանի որ հում ձուն կարող է պարունակել բակտերիաներ:

Ինչպես բոլոր նոր սննդամթերքների, այնպես էլ ձվի դեպքում ավելի լավ է եփած ձուն փորձել միայնակ կամ երեխային արդեն հայտնի սննդատեսակների հետ միասին: Նման դեպքում կարող եք հեշտությամբ արձանագրել որևէ կողմնակի ռեակցիայի դրսևորումը, որը կարող է վկայել ալերգիկ ռեակցիայի մասին։

Ձվից ալերգիայի ախտանիշները

Ձվից ալերգիայի նշանները սովորաբար սկսվում են ձու կամ ձու պարունակող սննդամթերք ընդունելուց րոպեներ հետո: Երբեմն ալերգիայի նշանները կարող են հետաձգվել մինչև մի քանի ժամ:

Թեթև ախտանիշներից են՝

Ավելի ծանր դեպքերում կարող են զարգանալ ասթմայի նոպա հիշեցնող անաֆիլաքսիայի նշաններ, այդ թվում՝

Եթե ձեր երեխայի կամ որևէ մեկ այլ մարդու մոտ առաջացել են ծանր ալերգիայի նշաններ, ապա անհապաղ զանգեք 1-03 և կանչեք շտապբուժօգնություն:

Ձվից ալերգիայի ախտորոշումը

Եթե կասկածում եք, որ երեխայի մոտ զարգացել է ալերգիա, ապա կապ հաստատեք բշկի հետ: Որոշ արյան հետազոտություններ կարող են հայտնաբերել ալերգիկ ռեակցիայի պատճառը (կոչվում են «ալերգիկ թեստեր»): Մի՛ հավատացեք առցանց կամ ոչ պատշաճ բժշկական կրթությամբ մարդկանց կողմից առաջարկվող այլ ախտորոշիչ մեթոդներին:

Բազմաթիվ երեխաներ տարիքի հետ ձերբազատվում են ձվից զարգացող ալերգիայից: Եթե ցանկանում եք ճշտել, թե երեխայի մոտ դեռևս առկա է, թե՞ անհետացել է ձվից ալերգիան, հանդիպեք ձեր բժշկին և քննարկեք ալերգիկ թեստ անցկացնելու նպատակահարմարությունը:

Սննդամթերքներ, որոնք կարող են պարունակել ձու

Փաթեթավորված սննդամթերքների պիտակներում, որպես կանոն, թվարկված են բոլոր սննդային բաղադրիչները, այդ թվում՝ ձվի կամ դրա առանձին մասերի առկայությունը և քանակները: Ուստի, միշտ ստուգեք սննդային արտադրանքների պիտակները, հատկապես, եթե պատրաստվում եք գնել որևէ բան, որը նախկինում երբեք չեք օգտագործել:

Կարևոր է իմանալ, որ սննդամթերքի պիտակում որպես բաղադրիչ կարող է ոչ թե ուղղակիորեն նշված լինել ձու, այլ դրանում պարունակվող սպիտակուցները, օրինակ՝ ալբումին, գլոբուլին, լեյցիտին, լիվետին, լիզոզիմ, վիտելին, «օվա» կամ «օվո» նախածանցներով սկսվող բառեր (օրինակ՝ օվալբումին, օվոգլոբուլին):

Հաճախ ձու կամ ձվի բաղադրամասեր պարունակող ամենատարածված սննդամթերքներից են՝

  • տորթեր, կեքսներ, կրուասաններ և թխվածքաբլիթներ
  • խմորեղեն, նրբաբլիթներ, պիկլետներ, բլիթներ, բեզե, բրիոշ, մարցիպան և այլն
  • դեսերտներ, օրինակ՝ եփած կրեմ, մուս, պուդինգներ, պավլավա, պաղպաղակ և պաղպաղակային այլ արտադրանքներ
  • շոկոլադ, զեֆիր և հրուշակեղենային արտադրանքներ
  • ծեծած կամ փխրունացված սննդամթերքներ, օրինակ՝ «ձկան մատիկներ» (рыбные палочки) կամ շնիցել
  • փքաբլիթներ (оладья)
  • բուրգերների, այդ թվում՝ բուսական բուրգերների տարբեր տեսակներ
  • «հալած» ըմպելիքներ (солодовые напитки) և ըմպելիքային փոշիներ, որոնք կարող են ավելացվել կաթին
  • ձվային արիշտա կամ մակարոնեղեն
  • ֆրանսիական տոստ
  • ֆրիտատա և քիշ
  • տապակած բրինձ և այլ ասիական ճաշատեսակներ
  • մայոնեզներ
  • կիտրոնային կարագ
  • սոուսներ (դիպեր):

Հացի և բուլկիների որոշ տեսակներ ունեն փայլուն մակերևույթ, քանի որ թխելուց առաջ դրանք օծվում են ձվային գլազուրով:

Եթե ցանկանում եք գնել տեղում պատրաստվող և որևէ պիտակ չպարունակող որևէ ըմպելիք, ապա հարցրեք վաճառողից, թե արդյոք այն պարունակո՞ւմ է ձու (կամ, ընդհանուր առմամբ, ինչի՞ց է պատրաստված):

Առանց ձվի սննդի պատրաստում

Բազմաթիվ կերակուրներ և այլ սնունդ պատրաստելիս ձուն կարող է փոխարինվել մեկ այլ սննդամթերքով: Նման ռեցեպտներ կարող եք գտնել առցանց: Օրինակ, մեկ ձուն կարող է փոխարինվել 1 թեյի գդալ կերակրի սոդայի, ջրի և սպիտակ քացախի խառնուրդով:

Նույն կերպ, բուրգեր պատրաստելիս բաղադրամասերը միմյանց «սոսնձելու» համար ձվի փոխարեն կարող եք օգտագործել 1/4 բաժակ կարտոֆիլային կամ դդմի պյուրե:

Ձվից ալերգիան և պատվաստումները

Որոշ պատվաստանյութեր աճեցվում են ձվերում: Սակայն պատվաստանյութ ստանալուց հետո դրանցում պարունակվող ձվի սպիտակուցի քանակը չնչին է (օրինակ՝ գրիպի պատվաստանյութում՝ 1 միկրոգրամիցավելի պակաս): Հետևյալ պատվաստանյութերը կարող են պարունակել ձվի սպիտակուցի խիստ փոքր, մնացորդային քանակներ՝

  • սեզոնային գրիպի ոչ ակտիվացված պատվաստանյութեր
  • դեղին տենդի պատվաստանյութ
  • Q տենդի պատվաստանյութ:

Սովորաբար պատվաստվելուց հետո առաջարկվում է 15 րոպե մնալ հսկողության ներքո, որպեսզի ստուգվի հնարավոր կողմնակի երևույթների զարգացումը: Եթե անհանգստացած եք երեխայի մոտ ալերգիկ ռեակցիաների դրսևորումից, ապա հերթական պատվաստումը ստանալուց հետո կարող եք բժշկական հսկողության ներքո մնալ ավելի երկար ժամանակի ընթացքում:

Հոդվածը վերանայվել է՝ 26-02-2021