Գրադարան

Ալերգիա ձվից (հավկիթից)

Ալերգիա ձվից (հավկիթից)

Time Read 4 րոպե

Ձվից կամ հավկիթից ալերգիան երեխաների շրջանում գրանցվող ալերգիաների ամենատարածված տեսակն է:

Այն սովորաբար ի հայտ է գալիս երեխայի փոքր տարիքում։ Բարեբախտաբար, երեխաների մեծ մասը հաղթարում է ալերգիայի այս տեսակը մինչև դպրոցական տարիքին հասնելը: Այնուամենայնիվ, քանի դեռ երեխայի մոտ ձվից կամ ձու պարունակող սննդատեսակներից առաջանում են ալերգիայի ախտանիշներ, պետք է նրա սննակարգից բացառել դրանք:

Ձվի ո՞ր բաղադրիչն է առաջացնում ալերգիա

Տիպիկ դեպքերում ալերգիկ ռեակցիաները պատճառվում են ձվի սպիտակուցից, սակայն ձվի դեղնուցը նույնպես կարող է հանդես գալ որպես ալերգեն:

Քիչ թվով երեխաների մոտ ավելի հավանական է, որ հում, քիչ խաշած կամ թվածքներում առկա քիչ քանակությամբ ձուն առաջացնի ալերգիկ ռեակցիա: Սակայն, ձվից ալերգիա ունեցող երեխաների համար սնունդ գնելիս կամ պատրաստելիս ավելի անվտանգ է խուսափել ձու պարունակող բոլոր սննդատեսակներից:

Նորածիններին ձու տալը

Հնուց եկած վարկած կա, որ նորածիններին ձվից և համանման «ալերգիկ» սննդամթերքներից հեռու պահելը կարող է օգնել ալերգիաների կանխարգելմանը, որը, սակայն, հետազոտություններով չի հաստատվում: Նորածնի արդեն 6 ամսական տարիքում, եթե շարունակվում է կրծքի կաթով կերակրումը, պետք է սկսել տարբեր տեսակի մթերքների, այդ թվում՝ եփած ձվի փորձարկումը: Շատ կարևոր է, որ երեխային տաք եփած ձու, քանի որ հում ձուն կարող է պարունակել բակտերիաներ:

Ինչպես բոլոր նոր սննդամթերքների, այնպես էլ ձվի դեպքում ավելի լավ է եփած ձուն փորձել առանց որևէ այլ սննդամթերքի կամ, ծայրահեղ դեպքում, երեխային արդեն հայտնի սննդատեսակների հետ միասին: Նման դեպքում կարող եք հեշտությամբ արձանագրել որևէ կողմնակի ռեակցիան, որը կարող է վկայել ալերգիկ ռեակցիայի մասին։

Ձվից ալերգիայի ախտանիշները

Ձվից ալերգիայի նշանները սովորաբար սկսվում են ձու կամ ձու պարունակող մթերք ընդունելուց րոպեներ հետո: Երբեմն ալերգիայի նշանները կարող են հետաձգվել մինչև մի քանի ժամ:

Թեթև ախտանիշներից են՝

  • եղնջացան (ալերգիկ եղնջայտուց)
  • դեմքի, շրթունքների կամ կոպերի այտուցվածություն
  • քթի փակվածություն, քթահոսություն կամ փռշտոց (ալերգիկ հարբուխ)
  • բերանում ծակծկոցներ
  • մարսողական խնդիրներ՝ որովայնային կծկանքներ, սրտխառնոց կամ փսխում:

Ավելի ծանր դեպքերում կարող են զարգանալ ասթմայի նոպա հիշեցնող անաֆիլաքսիայի նշաններ, այդ թվում՝

  • դժվարացած շնչառություն կամ սուր շնչարգելություն և հևոց
  • լեզվի կամ ըմպան-կոկորդի այտուց
  • ձայնի խռպոտում կամ խոսքի դժվարացում
  • շնչելիս խզզոցներ կամ կայուն հազ
  • մաշկային ծածկույթների գունատություն և կպչուն քրտինք
  • գլխապտույտ կամ արյան ճնշման կտրուկ անկում (կոլապս):

Եթե ձեր երեխայի կամ որևէ մեկ այլ մարդու մոտ առաջացել են ծանր ալերգիայի նշաններ, անհապաղ զանգեք 1-03 և կանչեք շտապ օգնություն:

Ձվից ալերգիայի ախտորոշումը

Եթե կասկածում եք, որ ձեր երեխայի մոտ զարգացել է ձվից ալերգիա, անմիջապես կապ հաստատեք նրա բժշկի հետ: Որոշ արյան թեստեր կարող են հայտնաբերել ալերգիկ ռեակցիայի պատճառը (կոչվում են ալերգիկ թեստեր): Մի՛ հավատացեք առցանց կամ ոչ պատշաճ բժշկական կրթությամբ մարդկանց կողմից առաջարկվող այլ ախտորոշիչ մեթոդներին:

Բազմաթիվ երեխաներ տարիքի հետ ձերբազատվում են ձվից զարգացող ալերգիայից: Եթե ցանկանում եք ճշտել, թե երեխայի մոտ դեռևս առկա է, թե անհետացել է ձվից ալերգիան, հանդիպեք ձեր բժշկին և քննարկեք ալերգիկ թեստ անցկացնելու նպատակահարմարությունը:

Մթերքներ, որոնք կարող են պարունակել ձու

Փաթեթավորված մթերքների պիտակներում, որպես կանոն, թվարկված են բոլոր սննդային բաղադրիչները, այդ թվում՝ ձվի կամ դրա առանձին մասերի առկայությունը և քանակները: Ուստի, միշտ ստուգեք սննդային արտադրանքի պիտակը, հատկապես, եթե պատրաստվում եք գնել որևէ բան, որը նախկինում ձեր երեխան չի օգտագործել:

Կարևոր է իմանալ, որ սննդամթերքի պիտակում որպես բաղադրիչ կարող է ոչ թե ուղղակիորեն նշված լինել ձու, այլ դրանում պարունակվող սպիտակուցները, օրինակ՝ ալբումին, գլոբուլին, լեյցիտին, լիվետին, լիզոզիմ, վիտելին, «օվա» կամ «օվո» նախածանցներով սկսվող բառեր (օրինակ՝ օվալբումին, օվոգլոբուլին):

Ձու կամ ձվի բաղադրամասեր պարունակող ամենատարածված սննդամթերքներից են՝

  • տորթեր, կեքսներ, կրուասաններ և թխվածքաբլիթներ
  • խմորեղեն, նրբաբլիթներ, պիկլետներ, բլիթներ, բեզե, բրիոշ, մարցիպան և այլն
  • դեսերտներ, օրինակ՝ եփած կրեմ, մուս, պուդինգներ, պավլավա, պաղպաղակ և պաղպաղակային այլ արտադրանքներ
  • շոկոլադ, զեֆիր և հրուշակեղենային արտադրանքներ
  • ծեծած կամ փխրունացված սննդամթերքներ, օրինակ՝ «ձկան մատիկներ» (рыбные палочки) կամ շնիցել
  • փքաբլիթներ (оладья)
  • բուրգերների, այդ թվում՝ բուսական բուրգերների տարբեր տեսակներ
  • «հալած» ըմպելիքներ (солодовые напитки) և ըմպելիքային փոշիներ, որոնք կարող են ավելացվել կաթին
  • ձվային արիշտա կամ մակարոնեղեն
  • ֆրանսիական տոստ
  • ֆրիտատա և քիշ
  • տապակած բրինձ և այլ ասիական ճաշատեսակներ
  • մայոնեզներ
  • կիտրոնային կարագ
  • սոուսներ:

Հացի և բուլկիների որոշ տեսակներ ունեն փայլուն մակերևույթ, քանի որ թխելուց առաջ օծվում են ձվային գլազուրով:

Եթե ցանկանում եք գնել տեղում պատրաստվող և որևէ պիտակ չպարունակող որևէ ըմպելիք, հարցրեք վաճառողից, թե արդյոք այն պարունակում է ձու կամ, ընդհանուր առմամբ, ինչից է պատրաստված:

Առանց ձվի սննդի պատրաստում

Բազմաթիվ կերակուրներ և այլ սնունդ պատրաստելիս ձուն կարող է փոխարինվել մեկ այլ սննդամթերքով: Նման ռեցեպտներ կարող եք գտնել առցանց աղբյուրներից: Օրինակ, մեկ ձուն կարող է փոխարինվել 1 թեյի գդալ կերակրի սոդայի, ջրի և սպիտակ քացախի խառնուրդով:

Նույն կերպ, բուրգեր պատրաստելիս բաղադրամասերը միմյանց «սոսնձելու» համար ձվի փոխարեն կարող եք օգտագործել 1/4 բաժակ կարտոֆիլային կամ դդմի պյուրե:

Ձվից ալերգիան և պատվաստումները

Որոշ պատվաստանյութեր աճեցվում են ձվերում: Սակայն պատվաստանյութ ստանալուց հետո դրանցում պարունակվող ձվի սպիտակուցի քանակը չնչին է (օրինակ՝ գրիպի պատվաստանյութում՝ 1 միկրոգրամից պակաս): Հետևյալ պատվաստանյութերը կարող են պարունակել ձվի սպիտակուցի խիստ փոքր, մնացորդային քանակներ՝

  • սեզոնային գրիպի ոչ ակտիվացված պատվաստանյութեր
  • դեղին տենդի պատվաստանյութ
  • Q տենդի պատվաստանյութ:

Սովորաբար պատվաստվելուց հետո առաջարկվում է 15 րոպե մնալ հսկողության ներքո, որ ստուգվի հնարավոր կողմնակի երևույթների զարգացումը: Եթե անհանգստացած եք ձեր երեխայի մոտ ալերգիկ ռեակցիաների դրսևորումից, հերթական պատվաստումը ստանալուց հետո կարող եք բժշկական հսկողության ներքո մնալ ավելի երկար ժամանակի ընթացքում:

Հոդվածը տեղադրվել է՝ 25-02-2021 վերանայվել է՝ 27-06-2023 | Հիմնական աղբյուր՝ Evidence-Based Overviews

Հեղինակ

Հեղինակային բոլոր իրավունքները պատկանում են Մեդեքսին։

Մեդեքս-հեղինակների մասին
Մեր կայքի հոդվածները պատրաստվում են տարբեր ոլորտների փորձառու բժիշկների և առողջապահության մասնագետների կողմից՝ օգտագործելով բժշկագիտության վերջին տվյալները և լավագույն փորձը:

Նույն այս թեմայով