Բազմաթիվ մանրէներ կամ վնասակար բաներ, որոնք կոչվում են աղտոտիչներ, կարող են առաջացնել սննդածին հիվանդություններ:
Սնունդը կամ խմիչքը, որը կրում է աղտոտիչ, կոչվում է «աղտոտված»: Սնունդը կարող է աղտոտվել հետևյալներից որևէ մեկով՝
- բակտերիաներ
- վիրուսներ
- մակաբույծներ, որոնք կարող են ապրել աղիներում
- թույներ, որոնք նաև կոչվում են տոքսիններ
- բակտերիաներ, որոնք պարունակում կամ արտադրում են թույներ
- բորբոսասնկեր, որոնք արտադրում են թույներ:
Հասկացությունների սահմանում
«Սննդային թունավորում» տերմինը սովորաբար օգտագործվում է բոլոր սննդածին հիվանդությունները նկարագրելու համար: Ձեր բժիշկը կարող է օգտագործել այս տերմինները ավելի կոնկրետ լինելու համար:
- «Սննդածին հիվանդությունները» նշանակում է բոլոր հիվանդությունները՝ առաջացած ցանկացած աղտոտված սննդից կամ խմիչքից:
- «Սննդային թունավորում» նշանակում է հիվանդություն՝ որոշակի սննդի մեջ պարունակվող թույնից: Սննդային թունավորումը սննդածին հիվանդությունների մի տեսակ է:
Ինչպես է սնունդը աղտոտվում
Սնունդը կարող է աղտոտվել ցանկացած կետում՝ գյուղատնտեսական ֆերմայից կամ ձկնորսությունից մինչև սեղան: Խնդիրը կարող է սկսվել աճեցման, բերքահավաքի կամ բռնելու, մշակման, պահպանման, առաքման կամ պատրաստման ժամանակ:
Սնունդը կարող է աղտոտվել ցանկացած վայրում, ներառյալ տանը հետևյալ պատճառներով:
- Ձեռքերի վատ լվացում. զուգարանից օգտվելուց հետո ձեռքերի վրա մնացած կղանքի հետքերը կարող են աղտոտել սնունդը: Այլ աղտոտիչները կարող են փոխանցվել ձեռքերից սննդի պատրաստման կամ մատուցման ժամանակ:
- Ճաշի պատրաստման կամ սնման չախտահանված մակերեսներ. չլվացված դանակները, կտրող տախտակները կամ խոհանոցային այլ գործիքներն ու պարագաները կարող են տարածել աղտոտիչներ:
- Սխալ պահպանում. սենյակային ջերմաստիճանում շատ երկար թողված սնունդը կարող է աղտոտվել: Սառնարանում շատ երկար պահված սնունդը կարող է փչանալ: Կարող է փչանալ նաև շատ տաք սառցարանում կամ սառնարանում պահվող սնունդը:
Տարածված պատճառներ
Հետևյալ աղյուսակը ներկայացնում է սննդածին հիվանդությունների ընդհանուր պատճառները, ազդեցությունից մինչև ախտանիշների սկիզբը և ընդհանուր վարակման աղբյուրները:
Հիվանդության պատճառը | Ախտանիշների սկիզբը | Ընդհանուր աղբյուրներ |
---|---|---|
Ցիրեուս բացիլա (բակտերիա) | 30 րոպեից մինչև 15 ժամ | Մթերքներ, ինչպիսիք են բրինձը, մնացորդները, սոուսները, ապուրները, միսը և այլն, որոնք շատ երկար են մնացել սենյակային ջերմաստիճանում: |
Կամպիլոբակտեր (բակտերիա) | 2-5 օր | Հում կամ թերեփած թռչնամիս, խեցեմորթ, չպաստերիզացված կաթ և աղտոտված ջուր: |
Կլոստրիդիում բոտուլինում (բակտերիա) | 18-36 ժամ, նորածինները՝ 3-30 օր | Նորածինների համար մեղր կամ ծծակներ՝ թաթախված մեղրի մեջ։ Տանը պահածոյացված մթերքներ, ներառյալ պահածոյացված մթերքներ, ֆերմենտացված ձուկ, ֆերմենտացված լոբիներ և ալկոհոլ: Վաճառքի պահածոներ և դեղաբույսերով թրմված յուղեր: |
Կլոստրիդիում պերֆրինգենս (բակտերիա) | 6-24 ժամ | Միս, թռչնամիս, շոգեխաշած միս և սոուս: Հաճախ՝ սնունդ, որը բավականաչափ տաք չի պահվում, երբ մատուցվում է մեծ խմբի: Սնունդ, որը շատ երկար է թողված սենյակային ջերմաստիճանում: |
Աղիքային ցուպիկ, E. coli (բակտերիա) | Սովորաբար 3-4 օր, հնարավոր է 1-10 օր | Հում կամ թերեփած միս, չպաստերիզացված կաթ կամ հյութ, փափուկ պանիրներ չպաստերիզացված կաթից և թարմ մրգեր և բանջարեղեն: Աղտոտված ջուր. E. coli-ով հիվանդների կղանքը: |
Աղիքային լյամբլիա (մակաբույծ) | 1-2 շաբաթ | Մակաբույծ կրող կղանքով աղտոտված սնունդ և ջուր: Սննդամթերք մշակողներ, ովքեր մակաբույծի կրողներ են: |
Հեպատիտ A (վիրուս) | 15-50 օր | Հում և թերեփած խեցեմորթ, թարմ մրգեր և բանջարեղեն և այլ չեփած սնունդ: Մարդու կղանքով աղտոտված սնունդ և ջուր. Հեպատիտ A-ով հիվանդ մարդու սննդի հետ շփվող մարդիկ: |
Լիստերիա (բակտերիա) | 9-48 ժամ մարսողական հիվանդության համար, 1-4 շաբաթ համակարգային հիվանդության համար | Հոթ-դոգ, մսային խորտիկներ, չպաստերիզացված կաթ, չպաստերիզացված կաթից պատրաստված փափուկ պանիրներ, սառնարանում պահած ապխտած ձուկ, սառնարանում պահած մսային պաքսիմատներ կամ մսային սփրեդներ և թարմ մրգեր և բանջարեղեն: |
Նորովիրուս (վիրուս) | 12-48 ժամ | Խեցեմորթ և թարմ մրգեր ու բանջարեղեն: Պատրաստի կերակուրներ, ինչպիսիք են աղցանները և սենդվիչները, որոնց դիպչել են վիրուսով վարակված սննդի աշխատողներ: Վիրուսով հիվանդ մարդու փսխման զանգվածով կամ կղանքով վարակված սնունդ կամ ջուր: |
Ռոտավիրուս (վիրուս) | 18-36 ժամ | Վիրուսով վարակված սնունդ, ջուր կամ առարկաներ, ինչպիսիք են ծորակների բռնակները կամ սպասքի պարագաները: |
Սալմոնելա (բակտերիա) | 6 ժամից մինչև 6 օր | Առավել հաճախ՝ թռչնամիս, ձու և կաթնամթերք: Այլ մթերքներ, ինչպիսիք են թարմ մրգերն ու բանջարեղենը, միսը, թռչնի միսը, ընկույզը, ընկույզից պատրաստված արտադրանքը և համեմունքները: |
Խեցեմորթներից թունավորում (թույն) | Սովորաբար 30-60 րոպե, մինչև 24 ժամ | Ափամերձ ծովային ջրի խեցեմորթներ, ներառյալ եփած խեցեմորթներ, որոնք աղտոտված են թույներով: |
Շիգելա կամ դիզենտերիա (բակտերիա) | Սովորաբար 1-2 օր, մինչև 7 օր | Հիվանդ մարդու հետ շփում: Մարդու կղանքով աղտոտված սնունդ կամ ջուր: Հաճախ` պատրաստի սնունդ, որը մշակվում է շիգելա ունեցող սննդի աշխատողի կողմից: |
Ոսկեգույն ստաֆիլոկոկ (բակտերիա) | 30 րոպեից մինչև 8 ժամ | Մսով, ձվով աղցան, կարտոֆիլով աղցան կամ կրեմով լցված խմորեղեն, որոնք շատ երկար են մնացել դրսում կամ սառնարանում չեն պահվել: Մթերքներ, որոնք պատրաստել են այն բակտերիաներն ունեցող մարդիկ, որոնք հաճախ հանդիպում են մաշկի վրա: |
Վիբրիոն (բակտերիա) | 2-48 ժամ | Հում կամ թերեփած ձուկ կամ խեցեմորթ, հատկապես ոստրե: Կեղտաջրերով աղտոտված ջուր. Բրինձ, կորեկ, թարմ մրգեր և բանջարեղեն։ |
Այլ պատճառներ
Սննդածին հիվանդություններ առաջացնող բակտերիաները կարող են հայտնաբերվել նաև լողավազաններում, լճերում, լճակներում, գետերում և ծովի ջրերում: Որոշ բակտերիաներ, ինչպիսին է աղիքային ցուպիկը (E. coli), նաև կարող են տարածվել հիվանդությունը կրող կենդանիների հետ շփման արդյունքում:>
Ռիսկի գործոններ
Ցանկացած մարդ կարող է ունենալ սննդային թունավորում: Որոշ մարդիկ ավելի հավանական է, որ հիվանդանան կամ ունենան ավելի ծանր հիվանդություններ կամ բարդություններ: Այս մարդիկ ներառում են՝
- նորածիններ և երեխաներ
- հղիներ
- մեծ տարիքով չափահասներ
- մեկ այլ հիվանդության կամ բուժման հետևանքով թուլացած իմունային համակարգ ունեցող մարդիկ:
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 02-05-2019
Վերջին վերանայում՝ 23-04-2024