Skip to main content

Պատճառներ - Սննդային թունավորում

Բազմաթիվ մանրէներ կամ վնասակար բաներ, որոնք կոչվում են աղտոտիչներ, կարող են առաջացնել սննդածին հիվանդություններ:

Սնունդը կամ խմիչքը, որը կրում է աղտոտիչ, կոչվում է «աղտոտված»: Սնունդը կարող է աղտոտվել հետևյալներից որևէ մեկով՝

  • բակտերիաներ
  • վիրուսներ
  • մակաբույծներ, որոնք կարող են ապրել աղիներում
  • թույներ, որոնք նաև կոչվում են տոքսիններ
  • բակտերիաներ, որոնք պարունակում կամ արտադրում են թույներ
  • բորբոսասնկեր, որոնք արտադրում են թույներ:

Հասկացությունների սահմանում

«Սննդային թունավորում» տերմինը սովորաբար օգտագործվում է բոլոր սննդածին հիվանդությունները նկարագրելու համար: Ձեր բժիշկը կարող է օգտագործել այս տերմինները ավելի կոնկրետ լինելու համար:

  • «Սննդածին հիվանդությունները» նշանակում է բոլոր հիվանդությունները՝ առաջացած ցանկացած աղտոտված սննդից կամ խմիչքից:
  • «Սննդային թունավորում» նշանակում է հիվանդություն՝ որոշակի սննդի մեջ պարունակվող թույնից: Սննդային թունավորումը սննդածին հիվանդությունների մի տեսակ է:

Ինչպես է սնունդը աղտոտվում

Սնունդը կարող է աղտոտվել ցանկացած կետում՝ գյուղատնտեսական ֆերմայից կամ ձկնորսությունից մինչև սեղան: Խնդիրը կարող է սկսվել աճեցման, բերքահավաքի կամ բռնելու, մշակման, պահպանման, առաքման կամ պատրաստման ժամանակ:

Սնունդը կարող է աղտոտվել ցանկացած վայրում, ներառյալ տանը հետևյալ պատճառներով:

  • Ձեռքերի վատ լվացում. զուգարանից օգտվելուց հետո ձեռքերի վրա մնացած կղանքի հետքերը կարող են աղտոտել սնունդը: Այլ աղտոտիչները կարող են փոխանցվել ձեռքերից սննդի պատրաստման կամ մատուցման ժամանակ:
  • Ճաշի պատրաստման կամ սնման չախտահանված մակերեսներ. չլվացված դանակները, կտրող տախտակները կամ խոհանոցային այլ գործիքներն ու պարագաները կարող են տարածել աղտոտիչներ:
  • Սխալ պահպանում. սենյակային ջերմաստիճանում շատ երկար թողված սնունդը կարող է աղտոտվել: Սառնարանում շատ երկար պահված սնունդը կարող է փչանալ: Կարող է փչանալ նաև շատ տաք սառցարանում կամ սառնարանում պահվող սնունդը:

Տարածված պատճառներ

Հետևյալ աղյուսակը ներկայացնում է սննդածին հիվանդությունների ընդհանուր պատճառները, ազդեցությունից մինչև ախտանիշների սկիզբը և ընդհանուր վարակման աղբյուրները:

Հիվանդության պատճառըԱխտանիշների սկիզբըԸնդհանուր աղբյուրներ
Ցիրեուս բացիլա (բակտերիա)30 րոպեից մինչև 15 ժամՄթերքներ, ինչպիսիք են բրինձը, մնացորդները, սոուսները, ապուրները, միսը և այլն, որոնք շատ երկար են մնացել սենյակային ջերմաստիճանում:
Կամպիլոբակտեր (բակտերիա)2-5 օրՀում կամ թերեփած թռչնամիս, խեցեմորթ, չպաստերիզացված կաթ և աղտոտված ջուր:
Կլոստրիդիում բոտուլինում (բակտերիա)18-36 ժամ, նորածինները՝ 3-30 օրՆորածինների համար մեղր կամ ծծակներ՝ թաթախված մեղրի մեջ։ Տանը պահածոյացված մթերքներ, ներառյալ պահածոյացված մթերքներ, ֆերմենտացված ձուկ, ֆերմենտացված լոբիներ և ալկոհոլ: Վաճառքի պահածոներ և դեղաբույսերով թրմված յուղեր:
Կլոստրիդիում պերֆրինգենս (բակտերիա)6-24 ժամՄիս, թռչնամիս, շոգեխաշած միս և սոուս: Հաճախ՝ սնունդ, որը բավականաչափ տաք չի պահվում, երբ մատուցվում է մեծ խմբի: Սնունդ, որը շատ երկար է թողված սենյակային ջերմաստիճանում:
Աղիքային ցուպիկ, E. coli (բակտերիա)Սովորաբար 3-4 օր, հնարավոր է 1-10 օրՀում կամ թերեփած միս, չպաստերիզացված կաթ կամ հյութ, փափուկ պանիրներ չպաստերիզացված կաթից և թարմ մրգեր և բանջարեղեն: Աղտոտված ջուր. E. coli-ով հիվանդների կղանքը:
Աղիքային լյամբլիա (մակաբույծ)1-2 շաբաթՄակաբույծ կրող կղանքով աղտոտված սնունդ և ջուր: Սննդամթերք մշակողներ, ովքեր մակաբույծի կրողներ են:
Հեպատիտ A (վիրուս)15-50 օրՀում և թերեփած խեցեմորթ, թարմ մրգեր և բանջարեղեն և այլ չեփած սնունդ: Մարդու կղանքով աղտոտված սնունդ և ջուր. Հեպատիտ A-ով հիվանդ մարդու սննդի հետ շփվող մարդիկ:
Լիստերիա (բակտերիա)9-48 ժամ մարսողական հիվանդության համար, 1-4 շաբաթ համակարգային հիվանդության համարՀոթ-դոգ, մսային խորտիկներ, չպաստերիզացված կաթ, չպաստերիզացված կաթից պատրաստված փափուկ պանիրներ, սառնարանում պահած ապխտած ձուկ, սառնարանում պահած մսային պաքսիմատներ կամ մսային սփրեդներ և թարմ մրգեր և բանջարեղեն:
Նորովիրուս (վիրուս)12-48 ժամԽեցեմորթ և թարմ մրգեր ու բանջարեղեն: Պատրաստի կերակուրներ, ինչպիսիք են աղցանները և սենդվիչները, որոնց դիպչել են վիրուսով վարակված սննդի աշխատողներ: Վիրուսով հիվանդ մարդու փսխման զանգվածով կամ կղանքով վարակված սնունդ կամ ջուր:
Ռոտավիրուս (վիրուս)18-36 ժամՎիրուսով վարակված սնունդ, ջուր կամ առարկաներ, ինչպիսիք են ծորակների բռնակները կամ սպասքի պարագաները:
Սալմոնելա (բակտերիա)6 ժամից մինչև 6 օրԱռավել հաճախ՝ թռչնամիս, ձու և կաթնամթերք: Այլ մթերքներ, ինչպիսիք են թարմ մրգերն ու բանջարեղենը, միսը, թռչնի միսը, ընկույզը, ընկույզից պատրաստված արտադրանքը և համեմունքները:
Խեցեմորթներից թունավորում (թույն)Սովորաբար 30-60 րոպե, մինչև 24 ժամԱփամերձ ծովային ջրի խեցեմորթներ, ներառյալ եփած խեցեմորթներ, որոնք աղտոտված են թույներով:
Շիգելա կամ դիզենտերիա (բակտերիա)Սովորաբար 1-2 օր, մինչև 7 օրՀիվանդ մարդու հետ շփում: Մարդու կղանքով աղտոտված սնունդ կամ ջուր: Հաճախ` պատրաստի սնունդ, որը մշակվում է շիգելա ունեցող սննդի աշխատողի կողմից:
Ոսկեգույն ստաֆիլոկոկ (բակտերիա)30 րոպեից մինչև 8 ժամՄսով, ձվով աղցան, կարտոֆիլով աղցան կամ կրեմով լցված խմորեղեն, որոնք շատ երկար են մնացել դրսում կամ սառնարանում չեն պահվել: Մթերքներ, որոնք պատրաստել են այն բակտերիաներն ունեցող մարդիկ, որոնք հաճախ հանդիպում են մաշկի վրա:
Վիբրիոն (բակտերիա)2-48 ժամՀում կամ թերեփած ձուկ կամ խեցեմորթ, հատկապես ոստրե: Կեղտաջրերով աղտոտված ջուր. Բրինձ, կորեկ, թարմ մրգեր և բանջարեղեն։

Այլ պատճառներ

Սննդածին հիվանդություններ առաջացնող բակտերիաները կարող են հայտնաբերվել նաև լողավազաններում, լճերում, լճակներում, գետերում և ծովի ջրերում: Որոշ բակտերիաներ, ինչպիսին է աղիքային ցուպիկը (E. coli), նաև կարող են տարածվել հիվանդությունը կրող կենդանիների հետ շփման արդյունքում:>

Ռիսկի գործոններ

Ցանկացած մարդ կարող է ունենալ սննդային թունավորում: Որոշ մարդիկ ավելի հավանական է, որ հիվանդանան կամ ունենան ավելի ծանր հիվանդություններ կամ բարդություններ: Այս մարդիկ ներառում են՝

  • նորածիններ և երեխաներ
  • հղիներ
  • մեծ տարիքով չափահասներ
  • մեկ այլ հիվանդության կամ բուժման հետևանքով թուլացած իմունային համակարգ ունեցող մարդիկ:

Հոդվածը հրապարակվել է՝ 02-05-2019
Վերջին վերանայում՝ 06-04-2024