Տնային պայմաններում սննդային թունավորումը կանխելու համար հետևեք այս խորհուրդներին:
- Ձեռքերի լվացում. լվացեք ձեռքերը օճառով և ջրով առնվազն 20 վայրկյան: Արեք դա զուգարանից օգտվելուց հետո, ուտելուց առաջ և սննդի հետ գործ ունենալուց առաջ և հետո:
- Լվացեք մրգերն ու բանջարեղենը. մրգերն ու բանջարեղենը լվանցեք հոսող ջրի տակ ուտելուց, կեղևելուց կամ պատրաստելուց առաջ:
- Մանրակրկիտ լվացեք խոհանոցային պարագաները. հում մսի կամ չլվացված մրգերի և բանջարեղենի հետ շփվելուց հետո կտրատող տախտակները, դանակները և այլ պարագաները լվացեք օճառաջրով:
- Մի՛ փորձեք կամ մի՛ կերեք հում կամ թերեփված միս կամ ձուկ. օգտագործեք մսի ջերմաչափ՝ համոզվելու, որ միսը բավականաչափ եփված է: Ամբողջ միսը և ձուկը եփեք առնվազն 63 °C (145 F) և թողեք հանգստանա առնվազն երեք րոպե: Աղացած միսը եփեք առնվազն 71 °C (160 F): Ամբողջական և աղացած թռչնամիսը եփեք առնվազն 74 °C (165 F):
- Սառնարանում կամ սառցարանում պահեք չօգտագործված սնունդը. ուտելուց հետո սննդի մնացած բաժինները փակ տարաներով դրեք սառնարանում ուտելուց անմիջապես հետո: Դրանք սառնարանում կարելի է պահել 3-ից 4 օր: Եթե կարծում եք, որ չորս օրվա ընթացքում չեք ուտելու, անմիջապես սառեցրեք դրանք:
- Անվտանգ եփեք սննդի մնացորդը. դուք կարող եք ապահով կերպով հալեցնել սառեցված սնունդը երեք եղանակով. Դուք կարող եք անել դա միկրոալիքային վառարանով: Կարող եք այն տեղափոխել սառնարան, որ ամբողջ գիշեր հալվի: Վերջապես, դուք կարող եք սառեցված մթերքը լցնել չհոսող տարայի մեջ և դնել սառը ջրի մեջ: Օգտագործելուց առաջ սննդի մնացորդները տաքացրեք այնքան, մինչև ներքին ջերմաստիճանը հասնի 74 °C (165 F):
- Դեն նետեք այն, եթե կասկածում եք. եթե համոզված չեք, որ սնունդը ապահով է պատրաստվել, մատուցվել կամ պահվել, դեն նետեք այն: Նույնիսկ եթե այն լավ տեսք ունի և լավ հոտ ունի, միևնույն է, կարող է ուտելու համար անվտանգ չլինել:
- Դեն նետեք բորբոսնած սնունդը. դեն նետեք բորբոսով ծածկված բոլոր մթերքները, այդ թվում՝ բորբոսնած փափուկ մրգերն ու բանջարեղենը, ինչպիսիք են լոլիկը, հատապտուղները կամ դեղձը: Եվ դեն նետեք բորբոս պարունակող ցանկացած տեսակի ընկույզը կամ ընկույզային արտադրանքը: Դուք կարող եք խոնավ շորով հեռացնել բորբոսը պինդ մթերքների մակերևույթից, ինչպիսիք են գազարը, պղպեղը և պինդ պանիրը: Կտրեք առնվազն 2,5 սանտիմետր սննդի բորբոսնած մասի շուրջը:
- Մաքրեք ձեր սառնարանը. մի քանի ամիսը մեկ մաքրեք սառնարանի ներսը։ Պատրաստեք մաքրող լուծույթ՝ 1 ճաշի գդալ (15 միլիլիտր) կերակրի սոդայի և 0,9 լիտր ջրից։ Մաքրեք սառնարանում կամ դռան ռեզինների վրա տեսանելի բորբոսը: Օգտագործեք 1 ճաշի գդալ (15 միլիլիտր) սպիտակեցնող լուծույթ 0,9 լիտր ջրի մեջ:
Ռիսկի ենթարկվող մարդկանց անվտանգությունը
Սննդային թունավորումը կարող է հատկապես ծանր ընթացք ստանալ հղիության ընթացքում և փոքր երեխաների, տարեցների և թուլացած իմունային համակարգ ունեցող մարդկանց շրջանում: Այս հիվանդությունները կարող են վտանգավոր լինել կյանքի համար: Մարդկանց նշված խմբերը պետք է խուսափեն հետևյալ մթերքներից՝
- հում կամ թերեփած միս, թռչնամիս, ձուկ և խեցեմորթ
- հում կամ թերեփած ձվեր կամ մթերքներ, որոնք կարող են պարունակել դրանք, օրինակ՝ թխվածքաբլիթի խմոր և տնական պաղպաղակ
- հում բողբոջներ, ինչպիսիք են առվույտի, լոբու, երեքնուկի և բողկի ծիլերը
- չպաստերիզացված հյութեր և խնձորօղիներ
- չպաստերիզացված կաթ և կաթնամթերք
- փափուկ պանիրներ, ինչպիսիք են ֆետան, բրին և կամեմբերը, կապույտ երակներով պանիր և չպաստերիզացված պանիր
- սառեցված պաշտետներ և մսային սփրեդներ
- չեփած հոթ-դոգ, մսային խորտիկներ և դելիկատեսներ:
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 14-04-2023
Վերջին վերանայում՝ 23-04-2024