Skip to main content

Ախտանիշներ - Սալմոնելլա

Սալմոնելային վարակը սովորաբար առաջանում է հում կամ թերեփ միս, թռչնեղեն, ձու կամ ձվային արտադրանքներ ուտելուց հետո:

Ինկուբացիոն (գաղտնի) շրջանը տատանվում է մի քանի ժամից մինչև 2 օր: Սալմոնելային վարակների մեծ մասը կարելի է դասակարգել որպես «ստամոքսի գրիպ» (գաստրոէնտերիտ):

Հնարավոր գանգատներից և ախտանիշներից են՝

  • սրտխառնոց
  • փսխումներ
  • որովայնային կծկանքներ (սպազմ)
  • փորլուծություն
  • ջերմություն (տենդ)
  • դող և սարսուռ
  • գլխացավ
  • արյուն կղանքում:

Սալմոնելային վարակի ախտանիշներն ընդհանուր առմամբ տևում են 2-ից մինչև 7 օր: Փորլուծությունը կարող է շարունակվել մինչև 10 օր, թեև աղիների նորմալ գործունեության վերականգնումը կարող է տևել մի քանի ամիս:

Սալմոնելայի բակտերիայի քիչ տեսակներ կարող են առաջացնել տիֆոիդ տենդ, որն ավելի տարածված է զարգացած երկրներում և կարող է ունենալ մահացու ելք:

Հոդվածը հրապարակվել է՝ 19-06-2021
Վերջին վերանայում՝ 23-04-2024