Ստամոքսի քաղցկեղի ռիսկը նվազեցնելու համար կարող եք փորձել հետևյալ միջոցները:
- Կերեք շատ մրգեր և բանջարեղեն. փորձեք ամեն օր ձեր սննդակարգում ներառել մրգեր և բանջարեղեն: Ընտրեք մի շարք գունավոր մրգեր և բանջարեղեն: Սա նաև կնպաստի, որ պահպանեք ձեր առողջ քաշը:
- Կրճատեք ձեր կերած աղի և ապխտած մթերքների քանակը. պաշտպանեք ձեր ստամոքսը՝ սահմանափակելով այս մթերքները:
- Դադարեցրեք ծխելը. եթե ծխում եք, թողեք այն: Եթե չեք ծխում, մի՛ սկսեք։ Ծխելը մեծացնում է ստամոքսի քաղցկեղի և քաղցկեղի բազմաթիվ այլ տեսակների ռիսկը: Ծխելը թողնելը կարող է շատ դժվար լինել, ուստի օգնություն խնդրեք ձեր բժշկից:
- Տեղեկացրեք ձեր բժշկին, եթե ձեր ընտանիքում կա ստամոքսի քաղցկեղի պատմություն. ստամոքսի քաղցկեղի հաստատված ընտանեկան պատմություն ունեցող մարդիկ կարող են ստամոքսի քաղցկեղի սքրինինգ անցնել: Սքրինինգային թեստերը կարող են հայտնաբերել ստամոքսի քաղցկեղը նախքան այն կառաջացնի ախտանիշներ:
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 06-06-2021
Վերջին վերանայում՝ 22-04-2024