Ստրեպտոկոկային ֆարինգիտ. պատճառներ

Ստրեպտոկոկային ֆարինգիտ. պատճառներ

Ստրեպտոկոկային ֆարինգիտի պատճառը թարախածին ստրեպտոկոկն է (Streptococcus pyogenes), որը նաև կոչվում է A խմբի ստրեպտոկոկ:

Ստրեպտոկոկային բակտերիան վարակիչ է: Այն կարող է տարածվել օդակաթիլային ճանապարհով, երբ վարակված մարդը հազում կամ փռշտում է, ինչպես նաև սննդի և հեղուկների համատեղ օգտագործումից: Բակտերիան նաև կարող է փոխանցվել վարակված մակերևույթներով (օրինակ՝ դռան բռնակ), երբ դրանց հպվելուց հետո ձեռքը տանում եք դեպի ձեր քիթը, բերանը կամ աչքերը:

Ստրեպտոկոկային ֆարինգիտը սովորաբար հանդիպում է դպրոցահասակ երեխաների շրջանում։ Մինչև 2 տարեկան երեխաները և երեխաների հետ քիչ շփում ունեցող չափահասներն ավելի քիչ հավանական է, որ կունենան ստրեպտոկոկային ծագման ըմպանաբորբ:

Ռիսկի գործոններ

Որոշ գործոններ կարող են բարձրացնել ստրեպտոկոկային ֆարինգիտով վարակվելու ռիսկը, ինչպիսիք են՝

  • տարիք. ինչպես նշվեց, ստրեպտոկոկային ֆարինգիտը հիմնականում հանդիպում է երեխաների շրջանում
  • տարվա ժամանակաշրջան. ստրեպտոկոկային ֆարինգիտը կարող է հանդիպել ցանկացած ժամանակ, սակայն ավելի հակված է շրջանառելու ձմեռվա և վաղ գարնան ամիսներին և բռնկվել սերտ շփման մեջ գտնվող մարդկանց խմբերում:

Հոդվածը վերանայվել է՝ 06-07-2021