Հեշտոցի կանդիդոզ. պատճառներ

Հեշտոցի կանդիդոզ. պատճառներ

Candida albicans սունկը պատասխանատու է հեշտոցային խմորասնկային վարակների մեծ մասի համար:

Բնականում հեշտոցը պարունակում է խմորասնկերի (ներառյալ՝ կանդիդայի) և բակտերիաների հավասարակշռված խառնուրդ: Բակտերիաների որոշ տեսակները (լակտոբացիլներ) արտադրում են թթու, որը կանխում է սնկերի առատ աճը:

Սակայն այդ հավասարակշռությունը կարող է խախտվել: Կանդիդայի առատ աճը կամ սնկերի թափանցումն ավելի խոր հեշտոցային բջիջիների շերտեր առաջացնում է խմորասնկային վարակի ախտանիշներ:

Խմորասնկերի գերաճ կարող է զարգանալ հետևյալ պատճառներով՝

Candida albicans-ը խմորասնկային վարակներ հարուցող սնկերի ամենատարածված տեսակն է: Կանդիդա սնկի այլ տեսակներով հարուցված խմորասնկային վարակներն ավելի դժվար է բուժվում և սովորաբար պահանջում է ավելի ագրեսիվ բուժումներ:

Ռիսկի գործոններ

  • Հակաբիոտիկի օգտագործում. խմորասնկային վարակներն ավելի տարածված են հակաբիոտիկ ստացող կանանց շրջանում: Լայն սպեկտրի հակաբիոտիկները, բազմաթիվ բակտերիաների հետ միասին ոչնչացնում են նաև հեշտոցի «լավ» բակտերիաները՝ առաջ բերելով խմորասնկերի գերբազմացում:
  • Բարձրացած էստրոգենի մակարդակներ. խմորասնկային վարակներն ավելի տարածված են բարձր էստրոգենի մակարդակով կանանց շրջանում, օրինակ՝ հղի կանայք, էստրոգենի մեծ դեղաչափեր պարունակող հակաբեղմնավորիչների ընդունում կամ էստրոգենային հորմոնային բուժում:
  • Չվերահսկվող դիաբետ. արյան շաքարի ոչ պատշաճ վերահսկմամբ կանանց մոտ բարձրանում է խմորասնկային վարակների ռիսկը:
  • Խանգարված իմունային համակարգ. թուլացած իմունիտետով կանայք, օրինակ՝ կորտիկոստերոիդային բուժում ստացող կամ ՄԻԱՎ վարակված, ավելի հավանական է, որ կունենան խմորասնկային վարակներ:

Հոդվածը վերանայվել է՝ 03-06-2021