Skip to main content

Կանխարգելում - Վիտամին-դեֆիցիտային անեմիա

Դուք կարող եք կանխել վիտամինային-դեֆիցիտային սակավարյունության որոշ ձևեր՝ ընտրելով առողջ սննդակարգ, որը ներառում է տարբեր մթերքներ:

Վիտամին B12-ով հարուստ մթերքները ներառում են

  • տավարի միս, լյարդ, հավի միս և ձուկ
  • ձու
  • հարստացված մթերքներ, ինչպիսիք են նախաճաշի փաթիլները
  • կաթ, պանիր և յոգուրտ (մածուն):

Ֆոլատով հարուստ սննդամթերքները ներառում են՝

  • բրոկկոլի, սպանախ, ծնեբեկ և լոբի
  • նարինջ, կիտրոն, բանան, ելակ և սեխ
  • հարստացված հացահատիկային մթերքներ, ինչպիսիք են հացը, թեփը, մակարոնեղենը և բրինձը
  • լյարդ, երիկամներ, խմորասնկային մթերքներ, սունկ և գետնանուշ:

Չափահաս մարդկանց մեծ մասին անհրաժեշտ է վիտամինների ամենօրյա հետևյալ սննդակարգային քանակները՝

  • Վիտամին B12՝ 2,4 միկրոգրամ (մկգ)
  • Ֆոլատ կամ ֆոլաթթու՝ 400 մկգ։

Հղի և կրծքով կերակրող կանայք կարող են պահաջել այս վիտամինների ավելի մեծ քանակներ:

Մարդկանց մեծ մասը բավարար քանակությամբ վիտամիններ է ստանում կերած մթերքներից: Բայց եթե ձեր սննդակարգը սահմանափակված է կամ ստամոքսի շրջանցման վիրահատություն եք տարել, կարող եք մուլտիվիտամին ընդունել:

Հոդվածը հրապարակվել է՝ 25-05-2021
Վերջին վերանայում՝ 22-04-2024