Եթե ձեզ մոտ ախտորոշվել է ցելիակիա, դուք պետք է հրաժարվեք գլուտեին (սնձան) պարունակող բոլոր մթերքներից:
Խնդրեք ձեր բժշկին ուղեգրել դիետոլոգի խորհրդատվության, ով կարող է օգնել ձեզ կազմելու առանց գլուտեինի առողջ սննդակարգ:
Կարդացեք պիտակները
Խուսափեք փաթեթավորված մթերքներից, եթե դրանք պիտակավորված չեն որպես առանց գլուտեինի կամ չունեն գլուտեին պարունակող բաղադրիչներ, ներառյալ էմուլգատորներ և կայունացուցիչներ, որոնք կարող են պարունակել սնձան:
Բացի հացահատիկներից, մակարոնեղենից և հացաբուլկեղենից, այլ փաթեթավորված մթերքները, որոնք կարող են պարունակել գլուտեին, ներառում են`
- գարեջուր, լագերներ, էլեր և ածիկի քացախ
- կոնֆետներ
- սոուսներ
- Imitation meats or seafood
- վերամշակված ճաշի միս
- բրնձի խառնուրդներ
- աղցանների սոուսներ, ներառյալ սոյայի սոուսը
- համեմված խորտիկներ, ինչպիսիք են տորտիլան և կարտոֆիլի չիպսերը
- սեյտան
- թռչնամսի որոշ տեսակներ
- ապուրներ:
Մաքուր վարսակը վնասակար չէ ցելիակիայով հիվանդ մարդկանց մեծամասնության համար, սակայն վարսակը կարող է ցորենով վարակվել աճեցման և վերամշակման ընթացքում: Հարցրեք ձեր բժշկին, արդյոք կարող եք փորձել ուտել փոքր քանակությամբ մաքուր վարսակի արտադրանք:
Թույլատրելի մթերքներ
Բազմաթիվ հիմնական սննդամթերքներ թույլատրվում են առանց գլուտեինի սննդակարգում, ներառյալ՝
- ձու
- թարմ միս, ձուկ և թռչնամիս, որոնք թխված, խմորով պատված կամ մարինացված չեն
- մրգեր
- ոսպ
- կաթնամթերքի մեծ մասը, եթե դրանք չեն վատթարացնում ձեր ախտանիշները
- ընկույզ
- կարտոֆիլ
- բանջարեղեն
- գինի և թորած լիկյորներ, սիդեր և ոգելից խմիչքներ:
Առանց գլուտեինի սննդակարգում թույլատրված հացահատիկները և օսլան ներառում են՝
- ամարանտ
- հնդկաձավար
- եգիպտացորեն
- եգիպտացորենի ալյուր
- առանց գլյուտենի ալյուր (բրինձ, սոյա, եգիպտացորեն, կարտոֆիլ, լոբի)
- մաքուր եգիպտացորենի տորտիլաներ
- քինոա
- բրինձ
- տապիոկա
- վայրի բրինձ:
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 08-04-2023
Վերջին վերանայում՝ 23-04-2024