Ցելիակա և գլյուտեինի (սնձան) նկատմամբ անտանելիություն

Ցելիակա և գլյուտեինի (սնձան) նկատմամբ անտանելիություն
Անգլերեն անվանումը՝ Coeliac Disease, Gluten Intolerance

Ցելիական լուրջ հիվանդություն է, որի ժամանակ բարակ աղիների լորձաթաղաթը վնասվում է գլյուտեինի փոքր քանակներից։

Գլյուտեինը (սնձան) սպիտակուց է, որն առկա է հացահատիկային սննդամթերքներում՝ ցորեն, գարի, վարսակ և այլն։

Ցելիական աուտոիմուն հիվանդություն է, որի ժամանակ իմունային համակարգը գլյուտեինի նկատմամբ դառնում է գերակտիվ։ Արդյունքում գլյուտեին պարունակող մթերքները և սննդանյութերը բարակ աղիներում չեն կարողանում նորմալ ներծծվել (սա կոչվում է գլյուտեինի նկատմամբ անտանելիություն), ինչն էլ առաջացանում է առողջական խնդիրներ, ինչպիսիք են թերսնուցումը և օստեոպորոզը։

Դրան զուգահեռ, գլյուտեինի նկատմամբ իմունային ոչ նորմալ պատասխանի պատճառով վասվում են բարակ աղիները, որոնց ներծծող հատկությամբ օժտված թավիկները բորբոքվում և հարթանում են՝ առաջացնելով աղիների ընդհանուր ներծծող ունակության թուլացում։

Ցելիական կարող է դրսևորվել սուր ախտանիշներով կամ, հակառակը, չառաջացնել ուշադրության արժանի որևէ նշան։

Ցելիակայի նշաններից են՝

Ցելիական հանդիպում է երկու սեռերի բոլոր տարիքային խմբերում։ Այն կարող է ունենալ ընտանեկան պատմություն և զարգանալ ցանկացած տարիքում՝ սկսած նորածնայինից միչև չափահաս տարիք։

Ցելիակայի ախտորոշումն անցկացվում է ելնելով գանգատներից և արյան հետազոտության արդյունքներից։

Եթե ձեզ մոտ ախտորոշվել է ցելիակա, դուք պետք է ձեր սննդակարգից հանեք բոլոր այն մթերքները, որոնք պարունակում են գլյուտեին։

Հոդվածը վերանայվել է՝ 31-05-2019