Առողջական խնդիրներ

Ցելիակա և գլյուտեինի նկատմամբ անտանելիություն

Ցելիակա և գլյուտեինի նկատմամբ անտանելիություն

Time Read 1 րոպե

Ցելիական ծանր հիվանդություն է, որի ժամանակ բարակ աղիների լորձաթաղաթը վնասվում է գլյուտեինի փոքր քանակներից։

Գլյուտեինը (սնձան) սպիտակուց է, որն առկա է հացահատիկային սննդամթերքներում՝ ցորեն, գարի, վարսակ և այլն։

Ցելիական աուտոիմուն հիվանդություն է, որի ժամանակ իմունային համակարգը գլյուտեինի նկատմամբ դառնում է գերակտիվ։ Արդյունքում գլյուտեին պարունակող մթերքները և սննդանյութերը բարակ աղիներում չեն կարողանում նորմալ ներծծվել (կոչվում է գլյուտեինի նկատմամբ անտանելիություն), ինչն էլ առաջացանում է առողջական խնդիրներ, ինչպիսիք են թերսնուցումը և օստեոպորոզը։

Դրան զուգահեռ, գլյուտեինի նկատմամբ իմունային ոչ նորմալ պատասխանի պատճառով վասվում են բարակ աղիները, որոնց ներծծող հատկությամբ օժտված թավիկները բորբոքվում և հարթանում են՝ առաջացնելով աղիների ընդհանուր ներծծող ունակության թուլացում։

Ցելիական կարող է դրսևորվել սուր ախտանիշներով կամ, հակառակը, չառաջացնել ուշադրության արժանի որևէ նշան։ Դրանք հիմնականում վերաբերվում են մարսողության խանգարմանը բնորոշ ախտանիշներին:

Ցելիական հանդիպում է երկու սեռերի բոլոր տարիքային խմբերում։ Այն կարող է ունենալ ընտանեկան պատմություն և զարգանալ ցանկացած տարիքում՝ սկսած նորածնայինից միչև չափահաս տարիք։

Ցելիակայի ախտորոշումն անցկացվում է ելնելով գանգատներից և արյան հետազոտության արդյունքներից։

Եթե ձեզ մոտ ախտորոշվել է ցելիակա, պետք է ձեր սննդակարգից հանել բոլոր այն մթերքները, որոնք պարունակում են գլյուտեին (սնձան)։

Հոդվածը տեղադրվել է՝ 23-04-2018 վերանայվել է՝ 07-05-2021

Հեղինակ

Հեղինակային բոլոր իրավունքները պատկանում են Մեդեքսին։

Մեդեքս-հեղինակների մասին
Մեր կայքի հոդվածները պատրաստվում են տարբեր ոլորտների փորձառու բժիշկների և առողջապահության մասնագետների կողմից՝ օգտագործելով բժշկագիտության վերջին տվյալները և լավագույն փորձը:

Նույն այս թեմայով