Դիաբետիկ հիպոգլիկեմիա

Դիաբետիկ հիպոգլիկեմիա

​Դիաբետիկ հիպոգլիկեմիան առաջանում է, երբ դիաբետ ունեցող մարդու արյան շաքարի (գլյուկոզ) մակարդակը նվազում է նորմայի ստորին սահմանից:

Գլյուկոզը ձեր մարմնի և ուղեղի էներգիայի («վառելիքի») գլխավոր աղբյուրն է, ուստի դուք չեք կարող նորմալ գործել, եթե արյան մեջ չունեք շաքարի բավարար պաշար:

Ցածր արյան շաքարը (հիպոգլիկեմիա) սահմանվում է որպես արյան շաքարի 3,9 միլիմոլ/լիտրից (մմոլ/լ) կամ 70 միլիգրամ դեցիլիտրից (մգ/դլ) ավելի ցածր մակարդակներ: Հիպոգլիկեմիա ավելի հաճախ հանդիպում է դիաբետ ունեցող մարդկանց շրջանում, սակայն երբեմն կարող է կապ չունենալ դիաբետի հետ:

Ուշադրություն դարձրեք հիպոգլիկեմիայի վաղ նախազգուշացնող նշաններին և բուժեք ցածր արյան գլյուկոզը հնարավորինս արագ: Դուք կարող եք արագորեն բարձրացնել արյան շաքարը՝ ուտելով կամ խմելով պարզ շաքար պարունակող սննդամթերքներ (օրինակ՝ քաղցրահամ մրգահյութ) կամ գլյուկոզի հաբեր:

Տեղեկացրեք ձեր ընտանիքի անդամներին և ընկերներին, թե ինչպիսի ախտանիշների վրա ուշադրություն դարձնեն և ինչ միջոցներ ձեռնարկեն, եթե դուք ինքներդ ի վիճակի չլինեք բուժելու ձեր վիճակը:

Հոդվածը վերանայվել է՝ 10-04-2021