Աղիքային ցուպիկ. կանխարգելում

Աղիքային ցուպիկ. կանխարգելում

Աղիքային ցուպիկով (E. coli) պայմանավորված հիվանդությունից պաշտպանության որևէ պատվաստանյութ կամ դեղ գոյություն չունի:

Սակայն, դուք կարող եք նվազեցնել E. coli վարակի հավանականությունը՝ խուսափելով լճերում կամ ավազաններում լողալիս ջուր կուլ տալուց, հաճախակի լվանալով ձեր ձեռքերը և պահպանելով պատշաճ հիգիենա, խուսափելով «ռիսկային» սննդամթերքներից և զգոանալով խաչաձև վարակումից:

Մշտապես լվացե՛ք ձեր ձեռքերը զուգարանից նորածնի (կամ խնամվող հիվանդի) տակդիրները փոխելուց առաջ և հետո:

«Ռիսկային» սննդամթերքներ

<Ռիսկային> սննդամթերքներից են՝

  • պատշաճ ջերմային մշակման չենթարկված կամ թերմշակված բուրգերներ կամ դրանց բաղադրամասեր
  • ոչ պաստերիզացված կաթնամթերքներ (օրինակ՝ հում կաթ)
  • մրգահյութեր (առավել ևս, եթե մինչ այդ միրգը լավ չի լվացվել)
  • չլվացած մրգեր և բանջարեղեններ:

Այս խորհուրդներին հետևելը կարող է նվազեցնել «ռիսկային» մթերքներից աղիքային ցուպիկով վարակվելու հավանականությունը:

  • Պատրաստեք համբուրգերներ՝ եփելով մինչև 75 C. բուրգերների մսային բաղադրիչները պետք է լիարժեք ջերմային մշակում անցնեն, այլ ոչ թե մնան վարդագույն: Գրիլ պատրաստելիս ուշադրություն դարձրեք, որ միսը եփած լինի ողջ խորությամբ, այլ ոչ թե միայն կեղևային մասը:
  • Խմեք պաստերիզացված կաթ, հյութ կամ սիդր. տուփով կամ շշալցված հյութերը, որոնք կարելի է պահպանել սենյակային ջերմաստիճանի պայմաններում, ամենայն հավանականությամբ պաստերիզացված են: Ծանոթացեք դրանց պիտակներին: Խուսափեք չպաստերիզացված կաթնամթերքներից կամ հյութերից:
  • Լավ լվացեք հում մթերքները. «մակերեսային» լվալը գուցե մթերքը լիարժեք չմաքրի E. coli-ից, հատկապես կանաչեղենի դեպքում: Հոսող մաքուր ջրի տակ հում մթերքները լիարժեք լվանալով, մի քանի անգամ ողողելով և պարզաջրելով հեռացվում է կանաչեղենի տերևների տակ թաքնված կեղտը և հնարավորինս կրճատվում է բակտերիաների քանակը:

Խուսափեք խաչաձև ախտոտումից

  • Լվացե՛ք խոհանոցային պարագաները. մինչև թարմ մթերքների կամ հում մսի հետ շփում ունենալը տաք օճառաջրով լավ լվացեք դանակները, կտրման տախտակները և խոհանոցային այլ պարագաները:
  • Հում մթերքները պահե՛ք միմյանցից առանձնացված. օգտագործեք առանձին կտրման տախտակներ հում մսի և մթերքների համար (բանջարեղեններ, մրգեր): Երբեք մի դրեք պատրաստի համբուրգերները և հում կոտլետները նույն ափսեի մեջ: Առաջնորդվելով նույն այս սկզբունքով, հում սննդամթերքն առանձնացրեք է եփածից, ինչպես նաև սննդի պատրաստման ժամանակ հում և պատրաստի մթերքի համար օգտագործեք առանձին խոհարարական պարագաներ՝ դանակներ, ափսեներ, տախտակներ:
  • Լվացե՛ք ձեր ձեռքերը. լվացեք ձեր ձեռքերը խոհանոցային գործեր անելուց առաջ և հետո, ուտելուց առաջ և հետ, զուգարան գնալուց առաջ և հետո:

Սննդի անվտանգության և վարակումը կանխարգելելու այլ օգտակար խորհուրդներից են՝

  • սննդամթերքը պահպանե՛ք պատշաճ ջերմային պայմաններում` սառնարանում
  • մի՛ գնեք արտաքին միջավայրի գործոնների՝ արևի ճառագայթների և մթնոլորտային տեղումների, ինչպես նաև փոշու, ավտոտրանսպորտի արտանետումների անմիջական ազդեցության ներքո գտնվող փողոցներում, բնակելի շենքերի բակերում բացօթյա պայմաններում պատրաստվող և վաճառվող, պատրաստման և պահպանման հատուկ պայմաններ պահանջող սննդամթերք՝ միս-մսամթերք, կաթ-կաթնամթերք, ձու, ձկնեղեն, թարմ ձկնկիթ, պահածոյացված սննդատեսակներ, կարկանդակներ, փքաբլիթներ, խորոված և այլն
  • բացառե՛ք կրեմային հրուշակեղենի օգտագործումը
  • մի՛ գնեք տեղում պատրաստվող լցնովի պաղպաղակ, զովացուցիչ ըմպելիք, կվաս, թարմ մրգերից պատրաստվող հյութեր
  • սննդամթերքը պահե՛ք փակ տարաներում և պատշաճ ջերմային պայմաններում` ճանճերի կողմից աղտոտումը կանխելու նպատակով

Եթե դուք հիվանդացել եք E. coli վարակով, ապա կարող եք քայլեր ձեռնարկել, որպեսզի չվարակեք այլ մարդկանց, օրինակ՝

  • լավ լվացե՛ք անկողնային սպիտակեղենը, շորերը, ներքնաշորերը և բոլոր մնացած այն պարագաները, որոնք կեղտոտվել են ձեր փորլուծության կամ փսխման մնացուկներով
  • խուսափե՛ք կերակուր պատրաստել ընտանիքի համար, քանի դեռ ձեր գանգատներն անցնելուց հետո չի անցել 24 ժամ
  • մնացե՛ք տանը կամ պահե՛ք հիվանդ երեխաներին տանը, քանի դեռ ձեր գանգատներից չի անցել 24 ժամ (կամ 48 ժամ, եթե աշխատում եք խնամքի կամ սննդի կետում):

Հոդվածը վերանայվել է՝ 30-03-2021