Նորովիրուսային վարակը խիստ վարակիչ է։
Կան նորովիրուսների բազմաթիվ տեսակներ, ուստի դուք կարող եք վարակվել նորովիրուսային վարակով մեկից ավելի անգամ:
Նորովիրուսային վարակը կանխելու համար հետևեք այս խորհուրդներին:
- Լավ լվացեք ձեռքերը օճառով և ջրով20 վայրկյան, հատկապես զուգարանից օգտվելուց կամ տակդիրը փոխելուց հետո և ուտելիք պատրաստելուց և ուտելուց կամ խմելուց առաջ: Ալկոհոլի վրա հիմնված ձեռքերի ախտահանիչները նորովիրուսների դեմ այնքան արդյունավետ չեն, որքան օճառն ու ջուրը:
- Խուսափեք աղտոտված սննդից և ջրից, ներառյալ այն սննդից, որը կարող էր պատրաստել ինչ-որ մեկը, ով վատառողջ է:
- Լվացեք մրգերն ու բանջարեղենը ուտելուց առաջ։
- Բավարար եփեք կամ ջերմային մշակման ենթարկեք ծովամթերքը ուտելուց առաջ։
- Ախտահանեք այն մակերեսները, որոնք կարող են վարակված լինել. հագեք ձեռնոցներ և օգտագործեք քլորային հիմքով ախտահանիչ լուծույթ կամ այլ ախտահանիչ, որն արդյունավետ է նորովիրուսների դեմ:
- Զգույշ եղեք ճանապարհորդելիս. եթե ճանապարհորդում եք նորովիրուսային վարակի բարձր ռիսկ ունեցող տարածքներ, մտածեք ուտել միայն եփած սնունդ, խմել միայն եռացրած կամ գազավորված ըմպելիքներ և խուսափել փողոցային վաճառողների կողմից առաջարկվող սննդից:
Նորովիրուսային վարակի տարածումը կանխելու համար հիվանդության ժամանակ և ձեր ախտանիշների ավարտից հետո 2-3 օրվա ընթացքում հետևեք այս խորհուրդներին:
- Հնարավորինս խուսափեք ուրիշների հետ շփումից:
- Ձեռքերը մանրակրկիտ լվացեք օճառով և ջրով:
- Մնացեք տանը և մի՛ գնացեք աշխատանքի: Երեխաները պետք է տանը մնան և չհաճախեն դպրոց կամ մսուր-մանկապարտեզ:
- Խուսափեք այլ մարդկանց կողմից օգտագործման ենթակա սննդամթերքից և իրերից. ախտահարեք աղտոտված մակերեսները նորովիրուսների դեմ արդյունավետ ախտահանիչով:
- Զգուշորեն հեռացրեք փսխման և կղանքի մնացուկները. միանգամյա օգտագործման ձեռնոցներ կրելով՝ ներծծեք դրանք միանգամյա օգտագործման սրբիչներով: Հնարավորինս քիչ տարածեք կեղտոտ նյութը, որ խուսափեք օդով նորովիրուսների տարածումից: Կեղտոտ իրերը դրեք պոլիէթիլենային տոպրակների մեջ և դրեք աղբարկղի մեջ: Հեռացրեք և լվացեք հագուստը և սպիտակեղենը, որոնք կարող են աղտոտված լինել:
- Խուսափեք ճանապարհորդելուց մինչև ձեր ախտանիշները վերանալուց 2-3 օր հետո:
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 16-05-2021
Վերջին վերանայում՝ 23-04-2024