Հելիկոբակտեր պիլորի

Հելիկոբակտեր պիլորի
Անգլերեն անվանումը՝ Helicobacter pylori

Հելիկոբակտեր պիլորին (Helicobacter pylori, H. pylori) բակտերիա է, որը վարակում է ստամոքսը։

Տարբերով հաշվարկներով, չափահաս մարդկանց շուրջ կեսը կրում է այս միկրոբը, թեև տեղյակ չէ այդ մասին։ Հայտնաբերվելուց հետո H. pylori-ն կարող է բուժվել։ Այս բակտերիան որոշ գործոնների առկայության պայմաններում կարող է առաջացնել ստամոքսի բորբոքում (գաստրիտ) և նպաստել ավելի լուրջ հիվանդություններ հանդիսացող ստամոքսի խոցի և քաղցկեղի զարգացմանը։

Ի՞նչ է Helicobacter pylori-ն

H. pylori-ն բակտերիայի տեսակ է, որը վարակում է ստամոքսը։ Այն համարվում է աշխարհի ամենատարածված վարակը և ավելի հաճախ հանդիպում է զարգացող երկրներում։ H. pylori-ն կարող է ախտահարել ստամոքսի լորձաթաղանթը՝ այն ավելի խոցելի դարձնելով իրենից թթու ներկայացնող ստամոքսահյութի նկատմամբ։

Helicobacter pylori-ի հետ կապված վիճակներ

H. pylori-ով վարակված յուրաքանչյուր մարդու մոտ ի վերջո զարգանում է ստամոքսի բորբոքում (կոչվում է գաստրիտ), որը կարող է որևէ ախտանշան չդրսևորել։

Եթե դուք վարակվել եք այս բակտերիայով, ձեզ մոտ բարձրանում է ստամոքսի խոցի կամ քաղցկեղի առաջացման հավանականությունը։

Եթե ձեզ մոտ ախտորոշել են H. pylori-ով պատճառված ստամոքսի խոց, բժիշկը հավանաբար թթվայնությունը նվազեցնող ձեր բուժման մեջ կավելացնի մի քանի հակաբիոտիկներ՝ ուղղված այս բակտերիայի ոչնչացմանը։

Ինչպե՞ս է Helicobacter pylori-ն փոխանցվում

Մարդիկ այս բակտերիայով սովորաբար վարակվում են փոքր հասակում, թեև վարակումը կարող է տեղի ունենալ նաև չափահաս տարիքում։ H. pylori-ն տարածվում է հետևյալ ուղիներով՝

  • բերանից բերան շփումով, օրինակ՝ համբուրվելիս
  • վարակված մարդու հետ նույն սննդամթերքից կամ խոհանոցային պարագաներից ու սպասքից օգտվելիս
  • վարակված մարդու փսխման զանգվածների կամ կղանքի հետ շփվելիս
  • վարակված սննդի կամ ջրի միջոցով։

Կանխարգելում

Դուք կարող եք նվազեցնել H. pylori-ով (նաև՝ այլ միկրոբներով) վարակվելու ռիսկը շատ պարզ քայլերով, օրինակ՝

  • զուգարանից օգտվելուց առաջ (և հետո), խոհանոցային գործերից, այդ թվում՝ կերակուր պատրաստելուց առաջ (և հետո) լվացեք ձեր ձեռքերը
  • խուսափեք չլվացած սննդամթերքներ ուտելուց և ոչ մաքուր ջուր խմելուց
  • խուսափեք ոչ բավարար եփված կերակուրներից (օրինակ, երբ ճանապարհորդում եք)
  • խուսափեք այն մթերքներից, որոնք ձեզ հյուրասիրում են ոչ լվացած ձեռքերով։

Եթե դուք անհանգստացած եք ձեզ մոտ H. pylori-ի առկայության վերաբերյալ, զրուցեք այս թեմայով ձեր բժշկի հետ։

Հոդվածը վերանայվել է՝ 21-04-2019