Թութք. ինքնօգնություն

Թութք. ինքնօգնություն

Թութքը կամ հեմորոյը քրոնիկ հիվանդություն է, որի դեպքում շատ կարևոր է, որ դուք ինքներդ հոգ տանեք ձեր առողջական վիճակի մասին:

Թութքի հանգույցները հաճախ առանց որևէ բուժման ինքնուրույն «ետ են քաշվում»: Նման դեպքերը սովորաբար ուղեկցվում են հանգույցների առաջացմանը նախորդող և ուղեկցող գանգատների մեղմացմամբ՝ հետանցքի շրջանում քոր, անհարմարության զգացում (դիսկոմֆորտ) կամ ցավ, ինչպես նաև աղիքները դատարկելուց հետո երբեմն թարմ արյան հետքեր:

Թութքի պատճառած ցավերը կամ այլ գանգատները կարելի է մեղմացնել հետանցքային օգտագործման որոշ քսուքների կամ մոմիկների միջոցով, որոնք օժտված են ոչ միայն ցավազրկող, այլև հակաբորբոքային և որոշ բուժական ազդեցություններով:

Թութքի առաջացրած տհաճ գանգատները մեղմացնելու համար դուք կարող եք նաև՝

  • զուգարանում աղիները դատարկելուց չփորձել խիստ լարվել կամ ձգել փորը՝ արագացնելու կղանքի դուրս գալը
  • խուսափել զուգարանում զուգարանակոնքին երկար ժամանակ նստած մնալուց, որը կարող է բերել աղիները դատարկելու կծկանքների ուժեղացման
  • զուգարան մտնելուց ձեզ հետ մի վերցրեք ձեր սմարթֆոնը կամ ընթերցելու համար որևէ գիրք կամ ամսաթերթ (տես վերևում)
  • խուսափեք աղիները դատարկելուց հետո զուգարանի թղթով ձեր հետանցքը սրբելուց, դրա փոխարեն օգտվեք թաց անձեռոցիկից, որով ոչ թե պետք է հետանցքը սրբել, այլ՝ նուրբ հպումներով մաքրել
  • օգտակար կարող է լինել որևէ թղթի կամ անձեռոցիկի փոխարեն ձեր հետանցքի շրջանը գոլ կամ սառը ջրով լվանալը
  • չմոռանաք զուգարանից օգտվելուց հետո ձեռքերն օճառաջրով լավ լվանալու մասին:

Բոլոր դեպքերում, եթե ձեր թութքային հանգույցները խիստ ցավոտ են կամ առատ արյունահոսում են, դիմեք ձեր բժշկին կամ այցելեք մոտակա վիրաբուժական կենտրոն:

Սննդակարգ

Անցնելով առողջ սննդակարգի, այսինքն ձեր սննդում առաջնային տեղ հատկացնելով մեծ քանակությամբ բջջանք պարունակող և շաքարից ու ճարպերից աղքատ մթերքներին, դուք կարող եք խուսափել փորկապությունից, որը համարվում է թութքի (հեմորոյ) գլխավոր ռիսկի գործոնը:

Մեծ քանակությամբ բջջանք ստանալը զգալիորեն նպաստում է թութքի կանխարգելմանը, քանի որ այն ձեր աղիների պարունակությունը (և կղանքը) պահում է փափուկ վիճակում և հեշտացնում է աղիների դատարկումը (կղում)՝ այսպիսով կրճատելով զուգարանում ձեր գործադրած ջանքերը և անցկացրած ժամանակը:

Բջջանքով հարուստ են հետևյալ սննդամթերքները՝

  • թարմ մրգեր և բանջարեղեններ
  • լիարժեք հաց և փաթիլներ (хлопья)
  • ընկույզներ և սերմեր
  • լոբազգիներ (լոբի, սիսեռ, ոսպ):

Դուք կարող եք օգտագործել նաև բջջանքով հարուստ հավելանյութեր, սակայն նախապատվությունը պետք է տալ բնական սննդամթերքներին:

Եթե որոշել եք ձեր սննդում շատացնել բջջանքի քանակը, ճիշտ կլինի դա անել աստիճանաբար, որ ձեր մարսողական համակարգը հասցնի հարմարվել սննդակարգի փոփոխությանը:

Կարևոր է նաև, որ ընդունվող բջջանքի քանակի շատացնելուն զուգահեռ ավելացնեք նաև խմելու ջրի կամ հեղուկների քանակը, որովհետև բջջանքը սպունգի նման ներծծում է աղիներում առկա ջուրը:

Փորձեք խմել շատ ջուր: Կրճատելով քաղցրահամ ըմպելիքները՝ դուք կրճատում եք նաև դրանց միջոցով ձեր ստացած կալորիաները, որոնց ավելցուկը կարող է նպաստել ձեր քաշի ավելացմանը:

Հոդվածը վերանայվել է՝ 10-05-2021