Լակտոզի անհանդուրժողականությամբ մարդիկ չեն կարողանում լիարժեք մարսել կաթում առկա շաքարը՝ լակտոզը (կաթնաշաքար):
Արդյունքում, կաթնամթերք ուտելուց կամ խմելուց հետո նրանք ունենում են փորլուծություն, գազեր և փքվածություն։ Վիճակը, որը նաև կոչվում է լակտոզի մալաբսորբցիա (թերներծծում), սովորաբար անվնաս է, սակայն ախտանիշները կարող են անհարմարություն ստեղծել:
Ձեր բարակ աղիում արտադրվող լակտոզ ֆերմենտի չափազանց քիչ քանակությունը սովորաբար պատասխանատու է լակտոզի անհանդուրժողականության համար: Դուք կարող եք ունենալ լակտազի ցածր մակարդակ և դեռ կարող եք մարսել կաթնամթերքը: Սակայն, եթե ֆերմենտի մակարդակը չափազանց ցածր է, ձեզ մոտ կարող է զարգանալ լակտոզի անհանդուրժողականություն, ինչը հանգեցնում է ախտանիշների առաջացմանը կաթնամթերք ուտելուց կամ խմելուց հետո:
Կաթի նկատմամբ ալերգիա
Լակտոզի անտանելիությունը տարբերվում է կաթի նկատմամբ ալերգիայից, որն օրգանիզմի իմունային ռեակցիա է՝ ուղղված ընդունված կաթի կամ կաթնամթերքի դեմ: Ալերգիկ ռեակցիան կարող է առաջացնել այնպիսի ախտանիշներ, ինչպիսիք են մաշկի քորը, ցանավորումը, շրթունքների այտուցվածությունը կամ դժվարաշնչությունը: Սուր կամ ծանր ալերգիկ ռեակցիան պահանջում է անհետաձգելի բժշկական օգնություն:
Իմացե՛ք ավելին կովի կաթի նկատմամբ ալերգիայի մասին:
Հոդվածը հրապարակվել է՝ 05-06-2020
Վերջին վերանայում՝ 23-04-2024