Գրադարան
Լակտոզային (կաթնաշաքարային) անտանելիություն

3 րոպե
Լակտոզային անտանելիությունը կաթի և կաթնամթերքի գլխավոր ածխաջուր համարվող կաթնաշաքարի (լակոտոզ) նկատմամբ օրգանիզմի անտանելիությունն է կամ անհանդուրժողականությունը:
Լակտոզային անտանելիությունը կաթի նկատմամբ ալերգիկ ռեակցիան չէ, և ի տարբերություն երկրորդի, խիստ հազվադեպ է բերում ծանր ախտանիշների և սովորաբար ընթանում է աղիքային գանգատներով:
Ի՞նչ է լակտոզային անտանելիությունը
Լակտոզ և լակտազ
Լակտոզը կամ կաթնաշաքարը կաթի և կաթնամթերքի հիմնական շաքարն է: Այն կազմված է երկու պարզ շաքարից՝ գլյուկոզ և գալակտոզ: Լակտոզն ավելի քաղցր է, քան սախարոզը: Այն օգնում է բարակ աղիներում կալցիումի ու անօրգանական ֆոսֆորի ներծծման և աղիքային բակտերիաների կողմից B խմբի որոշ վիտամինների արտադրության գործընթացներին:
Լակտազը կամ աղիքային լակտազը ֆերմենտ է, որը մարդկանց աղիներում ապահովում է լակտոզի քայքայումը և յուրացումը՝ ներծծումը արյան հուն:
Լակտազի անբավարարություն
Լակտոզային անտանելիությունը զարգանում է, երբ աղիներում չի արտադրում բավարար քանակով լատկազ ֆերմենտ, որը պետք է տրոհեր լակտոզը և ապահովեր դրա յուրացումը:
Չյուրացված լակտոզը մնում է աղիներում, տեղափոխվում հաստ աղիք, որտեղ քայքայվում է բակտերիաների կողմից՝ դրանց սեփական ֆերմենտներով: Արդյունքում առաջանում են մեծ քանակով աղիքային գազեր, որոնք էլ առաջացնում են աղիքային բնույթի գանգատներ և ախտանիշներ:
Լակտոզային անտանելիության պատճառները
Բազմաթիվ մարդիկ ծնվում են լակտոզի քայքայման անունակությամբ (այսինքն՝ լակտազային անբավարարությամբ), սակայն կան այլ գործոններ ևս, որոնք կարող են կյանքի ընթացքում առաջացնել լակտոզային անտանելիություն: Օրինակներից են՝
- բարակ աղիների վնասում կամ ախտահարում (վիրահատություն, ցելիակա, Կրոնի հիվանդություն)
- գաստրոէնտերիտը կարող է 1-2 շաբաթվա ընթացքում առաջացնել աղիքային լակտազի ընկճում, որն էլ ժամանակավորապես բերի կաթնամթերքի անտանելիության
- մեծ տարիք, երբ մեծահասակների մոտ թուլանում է նույն ֆերմենտի արտադրությունը՝ բերելով կաթնամթերքների մարսողության հետ կապված խնդիրների:
Լակտոզային անտանելիության ախտանիշները
Լակտոզային անտանելիության ախտանիշներից են՝
- աղիքային գազեր
- աղիների փքվածություն (մետեորիզմ)
- որովայնային ցավեր (կծկանքներ) կամ անհարմարավետություն
- սրտխառնոց
- փորլուծություն:
Ախտանիշները սովորաբար սկսվում են կաթնաշաքար (լակտոզ) պարունակող մթերքներ ուտելուց կամ խմելուց 30 րոպեից մինչև 2 ժամվա ընթացքում:
Լակտոզային անտանելիության ախտորոշումը և բուժումը
Եթե կարծում եք, որ դուք կամ ձեզ հարազատ մեկն ունեք լակտոզային անտանելիություն, կարևոր է, որ այցելեք ձեր բժշկին՝ ախտորոշման և պատշաճ բուժման համար: Բժշկին խիստ օգնում է ձեր հիվանդության պատմությունը (անամնեզը) և ձեր գանգատների և կաթնամթերքի օգտագործման հետ հստակ կապվածության նկարագրությունը կամ հակառակը՝ այս սննդամթերքների օգտագործումը դադարեցնելիս գանգատների անհետացման երևույթը: Հազվադեպ, ձեր բժիշկը նաև կարող է նշանակել որոշ հետազոտություններ:
Լակտոզային անտանելիության հիմնական բուժումը սննդակարգում կաթնաշաքարի (լակտոզ) քանակի սահմանափակումն է: Սա նշանակում է օգտագործվող կաթնամթերքի քանակի նվազեցում՝ կաթ, յոգուրտ, մածուն, պաղպաղակ, փափուկ պանիրներ, կարագ և այլն: Եթե դուք լակտոզ-անհանդուրժող եք և ունեք նաև գրգռված աղու համախտանիշ, բժիշկը ձեզ կառաջարկի ցածր FODMAP սննդակարգ:
Իմացե՛ք ավելին ցածր FODMAP սննդակարգի մասին:
Թեթև լակտոզային անտանելիությամբ մարդկանց մեծ մասը կարող է շարունակել ստանալ օրական մինչև 250 մլ կաթ կամ կաթնամթերք, սակայն՝ ոչ թե միանգամից, այլ օրվա ընթացքում:
Այլ օգտակար խորհուրդներ
- Կաթը խմեք այլ մթերքների հետ միասին, այլ ոչ թե դատարկ ստամոքսին:
- Կաթն օգտագործեք ամբողջ օրվա ընթացքում՝ քիչ քանակներով, այլ ոչ թե միանգամից:
- Կաթի նկատմամբ անտանելիությունը կարելի է մեղմացնել՝ սկսելով օգտագործել կաթի փոքր քանակներ և աստիճանաբար բարձրացնելով օրական քանակը:
- Սովորական յուղայնության կաթը պարունակում է ավելի քիչ լակտոզ, քան ցածր յուղայնության կամ ճարպազերծված կաթը:
- Սովորաբար յոգուրտն ավելի հեշտությամբ է մարսվում, քան կաթը: Պանիրը նույնպես ավելի քիչ քանակությամբ լակտոզ է պարունակում, քան թարմ կաթը:
- Զրուցեք ձեր բժշկի հետ կաթի յուրացումը հեշտացնող կաթիլների ընդունման նպատակահարմարության մասին:
Կաթի նկատմամբ ալերգիա
Լակտոզային անտանելիությունը տարբերվում է կաթի նկատմամբ ալերգիայից, որն օրգանիզմի իմունային ռեակցիա է՝ ուղղված ընդունված կաթի կամ կաթնամթերքի դեմ: Ալերգիկ ռեակցիան կարող է առաջացնել այնպիսի ախտանիշներ, ինչպիսիք են մաշկի քորը, ցանավորումը, շրթունքների այտուցվածությունը կամ դժվարաշնչությունը: Սուր կամ ծանր ալերգիկ ռեակցիան պահանջում է անհետաձգելի բժշկական օգնություն:
Իմացե՛ք ավելին կովի կաթի նկատմամբ ալերգիայի մասին:
Հոդվածը տեղադրվել է՝ 05-06-2020 վերանայվել է՝ 10-11-2023
Հեղինակ
Հեղինակային բոլոր իրավունքները պատկանում են Մեդեքսին։
Մեդեքս-հեղինակների մասին
Մեր կայքի հոդվածները պատրաստվում են տարբեր ոլորտների փորձառու բժիշկների և առողջապահության մասնագետների կողմից՝ օգտագործելով բժշկագիտության վերջին տվյալները և լավագույն փորձը: